Tilbake

Colombia. Forførisk: ja! Farlig: nei!

Mitt navn er Rebecca, og da jeg fortalte venner og familie at jeg og kjæresten skulle reise til Colombia fikk jeg mange bekymrede kommentarer. Hvorfor skal dere dit? Er ikke det farlig? Colombia har lenge vært ansett som et av verdens farligste land, men det har skjedde mye her i de siste årene, og regnes i dag for å være et av de tryggeste landene i Sør-Amerika.

Selvfølgelig må det tas forhåndsregler som ved enhver annen reise i Sør-Amerika, men som colombianene selv sier – The only risk is wanting to stay. Noe som virkelig stemmer. Med sitt varierte klima, sin vakre natur, hyggelige mennesker og alle de forskjellige små og store byene som alle har sine særpreg, er det vanskelig å ikke ville bli. Du blir fortryllet, du vil tilbake!

Bogotá og Medellín

Under våre fire ukers rundreise rundt (nesten) hele Colombia opplevde vi alt fra karibiske hvite strender, høye fjell, ørkenen, tropiske regnskoger og spanske kolonibyer, til de mer moderne storbyene Bogotá og Medellín.

Vår reise startet med fly fra Oslo via Frankfurt og videre til Bogotá med Lufthansa. Mange snakker ned Colombias hovedstad, men gi det en skikkelig sjanse og du vil oppleve mye spennende. Graffiti, graffiti og litt mer graffiti ser du nesten overalt – dette gir farge og liv til byens gater. Vi ble anbefalt å bo i Zona Rosa, et område litt nord for selve bykjernen. Området myldrer av barer, restauranter og uteliv! På dagtid finnes det mye å oppleve i sentrum. Boteromuseet og Museo Del Oro (gullmuseet) er to av mange museer verd et besøk. Ta beina fatt, ta taubane eller kabelbane opp til Monserrate peak, 3150m over havet. Her kjenner du virkelig på høyden, men får også en enestående utsikt over Bogotá, og begynner virkelig å forstå hvor svær byen er!

Gå ikke glipp av en guidet sykkeltur sammen med Bogota Bike Tours, en perfekt måte å se litt mer av byen på. Under den fire timer lange sykkelturen får du se mye av byen, både de finere områdene men også de litt mer slitne, fattige og farlige områdene – områder du ikke bør besøke på egen hånd. Det smakes på eksotiske frukter og spilles tejo, et lokalt spill som involverer leire, diskosplater, øl og kruttlapper. Man får smake ekte colombiansk kaffe, og lære mer om historiene bak flere av graffitimaleriene rundt i byen. Absolutt en anbefaling!

Villa de Leyva og Barichara

Kun 165km fra Bogotá ligger Villa de Leyva – a city frozen in time. Denne sovende kolonibyen sies skal være en av Colombias vakreste byer og har et av Sør-Amerikas største og vakreste torg. Og byen er virkelig vakker – torget, som er omringet av de hvite steinhusene og har fjellene i bakgrunnen, er en fantastisk opplevelse. Når du kommer til Villa de Leyva kan du virkelig føle på den rolige atmosfæren og bare tillate deg selv å nyte mens du rusler rundt i gatene. Fra Villa de Leyva tok vi oss videre med buss til, ja, en enda vakrere spansk koloniby – Barichara!

Mange backpackere besøker San Gil like ved, et av landets mest kjente steder for actionsport og utendørsaktiviteter, men glemmer Barichara. Ikke gjør det! Denne vakre lille kolonibyen ligger kun 30 minutter fra San Gil, og så fort du kommer hit er det som om du er i en annen verden. Med sine rustikke hustak, hvitpolerte steinvegger og brusteinsgater er Barichara en by det er vanskelig å ikke forelske seg i. Tinto Hostel er et sjarmerende hostel sentralt i byen, med en rolig bakgård med hengekøyer, pool og vakker utsikt. Spaser den enkle turen fra Barichara til Guane på ca. to timer, og ta bussen tilbake igjen. Husk vann!

Santa Marta

Fra Barichara tok vi oss videre til Santa Marta med nattbuss via San Gil og Bucaramanga. Til tross for at Santa Marta er Sør-Amerikas eldste overlevende by og landets nest viktigeste by på den karibiske kysten, er det likevel en by mange velger å ikke stoppe i. Vi valgte det samme, og etter ankomst tok vi oss med buss rett til El Rio Hostel ved Buritaca. Det ligger på elvebanken inne i tropisk regnskog, og her har du ikke tilgang til butikker eller internett, men du bor i bungalows eller hengekøyer midt i naturen. En fantastisk plass å slappe av og bare nyte av naturen og de vakre omgivelsene. Bad i elven som renner rett forbi hostelet, bli med på tubing, les en bok i en hengekøye eller nyt en kald øl sammen med de andre gjestene.

Fra El Rio er den kun 30 minutter med buss til hovedinngangen til Tayrona National Park, en av landets mest kjente nasjonalparker. Parken strekker seg langs den karibiske kysten og byr på vakre vandringsmuligheter. Vi rakk kun en overnatting i parken, men mange stopper her 2-3 netter. Pakk lett og ta med rikelig med vann, og du er klar for å vandre gjennom enestående natur. Fra inngangen starter turen med en 2km lang tur i buss eller bil, før du virkelig kommer inn i regnskog og myggene begynner å spise av deg. Etter rundt en time med vandring gjennom skogen begynner du å høre bølgene fra havet slå mot klippene, og plutselig åpner den karibiske kysten seg foran øyene dine! Vandringen fortsetter gjennom skogen, men du ser hele tiden det kraftfulle vannet slå in mot kysten. Etter ca 2,5 time var vi framme ved El Cabo, hvor vi valgte å bli for natten. El Cabo tilbyr deg å ha med eget telt eller leie et, alternativt leie en hengekøye for natten. Vi valgte hengekøye, kanskje ikke det mest behagelige med tanke på plass, varme og mygg – men allikevel en kul opplevelse! Hvor ofte sover man midt ute i ingensteds i en hengekøye?

Vi våknet tidlig dagen etter og fikk med oss en vakker soloppgang før vi begynte vår vandring tilbake til sivilisasjonen. Sivilisasjon er kanskje litt overdrevet, da vi reiste videre direkte til Minca, ca. 45 minutter fra Santa Marta. Minca er en liten by med mange små hippiebutikker, kafeer og restauranter. Men det er framfor alt naturen rundt som lokker mennesker hit. Vi bodde på Casa Elemento – wow for et hostel! Beliggende høyt oppe i Sierra Nevada-fjellene med idyllisk utsikt over omgivelsene og den karibiske kysten, finner du dette fantastiske hostelet, utrustet med noen av verdens største hengekøyer! Her handler alt om god stemning og felleskap. På kveldene har du ikke annet å gjøre enn å henge med annet herlig folk på hostelet, ta noen gode drinker i baren eller nyte av den friske luften mens du slapper av i hengekøyene og ser ut over Sierra Nevada-fjellene. På dagtid kan du vandre gjennom de tropiske regnskogene, bade i naturlige fossefall eller bare slappe av i hengekøyene.

Det er litt av en opplevelse å ta seg til Casa Elemento, spesielt hvis du velger å ta mototaxi (motorsykkel). Dette er kanskje det mest utfordrende og minst sikre settet å ta seg opp til hostelet på, men også det kuleste! Hopp på en mototaxi og bare bli med, prøv å slappe av, og nyt turen langs den smale og tidvis svært gjørmete veien opp. Denne opplevelsen er vanskelig å forklare, du må oppleve den selv, og vær sikker på at hvis noe går galt dekkes du neppe av forsikringsselskapet.

Cartagena

Videre til neste by! Cartagena er en by full av liv og farger. Byen er varm og full av turister og selgere, men også magisk vakker. Innenfor bymurene finner du turistene og de litt vel pågående selgerne, men gamlebyen er likevel et sted du må besøke under en reise til Colombia. Tusle rundt blant de fargerike byggene, spis på spennende restauranter og nyt gode drinker ved noen av de mange barene. Vår favorittrestaurant var La Cevichería! Utenfor murene er det færre turister og en følelse av et mer ekte Cartagena.

På dagene er det stille og få mennesker å se, men når mørkret faller på hender det noe. Gatene fylles av liv og mennesker, restaurantene ruller ut sine griller og serverer mat på gaten. Det blir fest og en fantastisk atmosfære i byen. Vi tok en dagsutflukt til Volcan de Lodo del Tutomo (mud volcano), en 3×3 meter og 200 meter dyp leirevulkan som du bader i. Noe av de mest særegne tingene vi gjorde, men samtidig utrolig gøy.

Medellín

Fra Cartagena kan du fly eller ta nattbuss sørover til Medellín. Nattbussen tok ca. 11-12 timer, en lang tur absolutt, men med bra nattbusser får du sovet og våkner opp i en ny by. Å reise fra Cartagena og vakne opp i Medellín er ikke bare å vakne opp i enda en ny by, det er som å vakne opp i en ny verden. Kontrastene er store, og det er akkurat det som er så fengslende med Colombia.

Medellín, vart skal man starte? Det finns så mye å si om denne kule byen. Medellín har gått fra å være en av verdens farligste, eller kanskje verdens farligste by, til en moderne, livlig og trygg by å være i. En ting man bør få med seg her er Real City Tour sine guidede turer. I fire timer vandrer du rundt i Medellíns gater, hører på eventyrlige historier og lærer å forstå hva Medellín har vært, og hva det er i dag. Byen har Sør-Amerikas første t-bane, noe innbyggerne er utrolig stolte over. Byen har gjort et enormt arbeid for å koble sammen de fattige områdene rundt byen med sentrumsområdet. De har bygget t-bane, taubaner og utendørs rulletrapper(!). Prøv alle disse fremkomstmidlene, og du begynner å forstå hvor betydningsfullt dette ha vært for byens utvikling og sikkerhet.

Besøk Communa 13 for enda mer historie, og kjenn på utviklingen dette område har vært igjennom. Fra verdens farligste, til et sjarmerende, fargerikt og livlig område. Medellín har så mye å by på at det blir vanskelig å skrive kortfattet om det. Mange av menneskene vi møtte under reisen i Colombia, holdt Medellín som sin favoritt, og alle ville tilbake, tilbake for å bli.

En kul dagsutflukt er å besøke byen Guatapé, cirka to timers bussreise fra Medellín. Hopp av ved Piedra del Peñol og klatre de 740 trappetrinnene opp til toppen av denne 220 meter høye monolitten. Å gå opp er ikke så ille som det ser ut, og du belønnes med en fantastisk utsikt på toppen! Ta deg videre til Guatapé og spaser rundt i de fargerike gatene og de mange kunstnerbutikkene og galleriene.

Salento

Salento – hjertet av Zona Cafetera. Med sin vakre beliggenhet midt blant grønne, frodige fjell er Salento en by som lokker mange reiselystne. Byen overlever fremfor alt på sin kaffeproduksjon og det sier vel seg selv at det er akkurat i Salento som du skal lære deg om kaffe! Ta en omvisning på en finca, en kaffefarm, lær om kaffens historie og fremgangsmåte – fra kaffebønne til det du drikker til frokost om morgenen.

Yambolombia er et hostel som ligger cirka 25 minutters gangavstand fra Salento sentrum. Her kommer du deg virkelig bort fra mennesker, biler og lyder. Her bor du idyllisk på et enkelt hostel midt i naturen. Spis frokost ute med vakker utsikt, men vær forberedt på at det kan være en hest som prøver å ta maten din!

Salento lokker ikke bare besøkende for sin kaffeproduksjon, men også for å oppleve magiske Valle De Cocora, hvor verdens høyeste palmer strekker seg mot skyene. Valle De Cocora ligger ca. 30 minutter fra Salento, og er en perfekt dagstur. Vel i Valle De Cocora begynner en fantastisk vandring gjennom et mangfold av natur, og du får sannsynligvis sett mange kolibrier. Gjennom skog, over broer, oppover og nedover – en vakker men tidvis tøff vandring. Fra der taxien slipper av deg, gå noen meter til et blått gjerde, ta høyre og du er på riktig vei. Å gå motsols er det kuleste holdet. Vandringen tar alt fra tre til fem timer. Palmetrærne her er verdens høyeste (opp mot 60 meter) og virkelig majestetiske der de står og forsvinner blant skyene som kommer in.

I Salento finnes et område med flere forskjellige foodtrucks, et sted man så absolutt bør dra en kveld for å spise og drikke. En annen restaurant er amerikanskeide Brunch, som serverer mye god mat og svære porsjoner, så her kan du absolutt dele. Peanøttsmørmilkshaken er yummy, men er så mettende at den kunne vært for fem personer. De har også en aldeles nydelig brownie med peanøttsmør – anbefales!

Valley Cocora i Salento, Colombia

Popayán

Fra vakre Salento til, for oss et litt skuffende – Popayán. Det er en flott by i kolonistil, men etter å ha opplevd både Villa de Leyva og Barichara var vi litt blaserte. Popayán er Colombias kulinariske hovedstad, og byen hadde sine høydepunkter. Parklife hostel, et flott hostel hvor vi bodde vi på et av de fineste rommene under vår reise gjennom Colombia. Med store panoramavinduer rett ut mot hovedtorget må vi ha hatt det fineste rommet på hostelet. Mora Castilla er en liten lokal restaurant som serverer ekte colombiansk mat til en gunstig pris.

Fra Popayán tok vi oss videre til San Agustín, ca. fem timer i buss. Dette er en av de verste og mest humpete bussturene vi har opplevd. Cirka 3 timer av bussreisen mellom disse to byene er på vei uten asfalt. Vel framme i San Agustin var man både fortumlet og sliten, så det var utrolig godt å komme seg til Casa de Nelly – et av de mer idylliske hostelene vi bodde på. Dette hostelet ligger cirka 20 minutters gangavstand fra sentrum, litt på en høyde og har en koselig hage og uteplass. De har et stort BQQ-område hvor vi grillet sammen med de andre fra hostelet. En tidlig BQQ med masse god mat og drikke og godt selskap, som ganske tidlig sporet av da det ble alt for mye øl og aguardiente (den lokale spriten)…

San Agustín har mye å by på, masse aktiviteter og nydelig natur, men er kanskje mest kjent for sine arkeologiske parker. Over 500 statuer finnes rundt her og er enn i dag et mysterium for verden, hvem har bygget dem, hvor kommer de ifra?
Desierto de la Tatacoa var vårt siste stopp før reisen tilbake til Bogotá. Igjen, å reise fra San Agustín til Tatacoa desert, var som å komme til en helt ny verden. Kontrastene er enorme. Her bodde vi igjen i hengekøyer og hadde en gal hane galende hele natten, ganske irriterende!

Tatacoa desert er per definisjon egentlig ikke en ørken, men temperaturene kan nå opp til 50℃. Vind og regn har formet de vakre landskapet som finnes her, og mange av toppene skimrer av forskjellige farger. Noen velger å stoppe her to netter, vi syns en natt var tilstrekkelig. Det er vakkert, men utrolig varmt og du rekker å se mye på en dag.

Tatacoa Desert, Colombia

Etter nesten fire uker på reise rundt Colombia var vi tilbake i Bogotá, med så mye nytt i bagasjen! Mengder av opplevelser, masse nye inntrykk og så mye kjærlighet. En følelse av at vi har sett utrolig mye, men at det samtidig finnes så mye mer å se!

The only risk in Colombia is wanting to stay!

Reiserute:

Bogotá – Villa De Leyva – Barichara – El Rio – Tayrona National Park – Minca – Cartagena – Medellín – Salento – Popayán – San Agustín – Tatacoa desert – Bogotá

Fakta om Colombia:

• Hovedstad: Bogotá
• Antall innbyggere: Ca. 47.000.000
• Styresett: Demokratisk republikk
• Religion: Katolsk
• Språk: Spansk
• Valuta: Colombiansk peso (COP)
• Beste tid å reise: Like mangfoldig som landet
• Tidsforskjell: UTC-5
• Visum: Nei
• Reis hit: KLM, Air France eller Lufthansa Bogotá
• Reise rundt: Fly eller buss

Kontakt oss

Vil du ta med venner, kjæreste eller kollegene dine til Colombia? Ta kontakt med en av våre reiseeksperter.