Tilbake

Cuba, en reise tilbake i tid!

Hvem har ikke hørt frasen «reis til Cuba før det er for sent»? For å være helt ærlig tror jeg nok aldri det vil bli for sent, men dersom du ønsker å oppleve alt det vi forbinder med Cuba, så anbefaler jeg at du reiser så snart som mulig!

Kjør gamle amerikanske biler, og se de mest utrolige fremkomstmidlene. Vandre i gater uten butikker, hvor innbyggerne fremdeles får rasjoneringskort. Og ikke minst, oppleve hva et land kan få ut av nesten ingenting. Altså en reise tilbake i tid, i forhold til slik vi lever. Ja, du bør absolutt reise nå!

Øya er stor, så du kan umulig rekke over alt på en tur. Har du 10 dager til rådighet, anbefaler jeg Havanna, Cienfuegos, Trinidad  – og litt avklimatisering i Varadero. Her er noen av mine tips for hva du bør få med deg på en rundreise på Cuba.

Havanna

Havanna er en artig hovedstad. Det finnes nesten ingen butikker. Skulle det dukke opp en, så er vareutvalget særdeles begrenset. De siste årene har mange av bygningen blitt totalrenovert. Klarer landet å få nok penger til å ruste opp resten, vil dette bli en av verdens vakreste byer.

Mann bærende på instrument i Havanna

Hva bør du gjøre når du er i Havanna?

  • Bruk tiden i gamlebyen (Habana Vieja). Finn deg en uterestaurant, senk skuldrene og nyt alle inntrykkene. Over alt vil du høre lokale band spille. Slik får du den rette Cuba-stemningen!
  • Uansett hvor du spiser på Cuba, velg privateide restauranter. Service og nivå er mye høyere enn de statseide. Et lite «must» er å ta lunsjen på takterrassen til La Moneda Cubana, som ligger utmerket til i gamlebyen.
  • Ta en guidet tur i en eldre, amerikansk, åpen bil. Disse guidede turene tar normalt 2 timer, og du får sett mye rundt bykjernen. I tillegg får du følelsen av å kjøre rundt på 50-tallet!
  • Malecon er havnepromnaden hvor Cubanere selv henger rundt, spesielt i helgene. Her arrangeres det også konserter, som er gratis. Følg med på hva som skjer når du er i byen!

Hvilket hotell skal du velge?

I Havanna finnes mange hoteller. Jeg vil anbefale hotell i gamlebyen, men det kan være vanskelig å få plass. Hotel Parque Central har utmerket beliggenhet. Min helt spesielle favoritt er Hotel Nacional. Ligger ikke i sentrum, men langs Malecon. Et lite tips er å be om «Executive floor». Da unngår du køene for innsjekk/utsjekk, du får tilgang til egen frokostsal – og ikke minst, mye bedre service! Hotellet har mye historie og det gjenspeiles i hele bygget. Her har flere kjendiser bodd opp igjennom årene, som Frank Sinatra, John Wayne og Marlon Brando. Utsikten fra hagen er praktfull.

Cienfuegos og Trinidad

Cienfuegos og Trinidad ligger cirka 3-4 timer fra Havanna. Langs ruten vil du se at Cuba i hovedsak benytter hester som fremkomstmiddel. Det er ikke mange privateide biler langs veiene.

Det er pålagt å ta opp haikere på Cuba. Dette skyldes både mangel på offentlig kommunikasjon, utvalget av biler, og ikke minst tilgjengelig drivstoff. Du vil med andre ord se mange haikere langs veien. Som turist er det ikke pålagt å ta de med, men det kan jo være en fin ting hvis du har plass i bilen.

Første byen du kommer til, er Cienfuegos. Også kjent som «Pearl of the South».

Byen skal ha den vakreste bukten på Cuba, og et sentrum som er godt bevart. Her finner du flotte boulevarder som innbyggerne bruker flittig. Dette er en aktiv havn, Cubas tredje største. Strendene ligger utenfor byen, men de er ikke Cubas beste. Cienfuegos velger du for en natt eller to, for å se sentrum. En vakker by som gjenspeiler at franskmennene var innom.

Drøyt en time fra Cienfuegos finner du Trinidad. En noe mindre by, men med stor sjarm! Trinidad står på UNESCOs verdensarvliste, er en av Cubas eldste byer, som er fredet.  Selv gatene er fredet, og det merkes. Her bør du styre unna høye hæler!

Trinidad har et stort utvalg av privateide restauranter og barer. Her må du sette deg på torget utenfor «Casa del Musica» og nyte den lokale drinken «Canchanchara», mens lokale band spiller musikk av høy klasse.

I Trinidad er det få hoteller i sentrum, så mange velger å bo på såkalte «Casa particulare». Dette er privateide hjem som har noen rom ledig for utleie. Det er helt spesielt å bo slik, men det passer kanskje ikke for alle. Har du lyst til å prøve denne overnattingsformen, så anbefaler jeg å gjøre det i Trinidad.

Gatelangs i Trinidad

Alternativ kan du velge å bo på stranden som ligger cirka 15 minutter kjøring utenfor sentrum. Hotel Brisas kan nevnes, som er et fint hotell med all inclusive, beliggende på stranden. I dette området er vannforsyningene dårlige, og du får ikke vann/varmtvann i dusjen hver dag. Jeg anbefaler derfor å legge inn noen dager i Varadero på slutten av slik rundreise.

Varadero

Jeg må være så ærlig å si at det ikke er noe som utmerker seg spesielt med Varadero, men dette stedet har de absolutt flotteste strendene på Cuba. Derimot mangler stedet den riktige «Cubasjarmen». Halvøya består av store hoteller med all inclusive, med høy standard i Cuba-målestokk.

Mitt favoritthotell i Varadero er Royalton Hicacos, som ligger på den fineste delen av stranden. Hotellet er kun for voksne over 18 år, det er god stemning på hotellet, og de serverer bra mat.

Etter noen avslappende dager på stranden eller ut på havet i båt, så går turen tilbake til Havanna og hjemreise. Det tar cirka 2 timer å kjøre fra Varadero til flyplassen i Havanna.

Mine beste Cuba-tips:

  • Pakk absolutt ALT du trenger for reisen, også Euro
  • Ta med ekstra klær for å gi bort
  • Legg igjen nettbrett/pc hjemme – internett virker knapt
  • Ta et salsakurs, det er enkle trinn og så mye morsommere når musikken spiller!
  • Drikk Cuba libre, Daiquiri, Mojito og Canchanchara
  • Senk skuldrene, nyt stemningen og gå inn i Cuba-modus

Cuba er så mye mer enn dette – det må rett og slett bare oppleves! Vil du lære mer om historien, revolusjonen, se hvordan Cubanerne bor og lever i dag? Reis til Cuba!

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med drømmereisen!