Tilbake

En kulturell reise til Firenze – Toscanas hovedstad

Firenze er som et maleri, en perle av en by med imponerende kirker, berømte skulpturer og mange palasser. Her er du omringet av koselige piazzaer og broer uansett hvor du snur deg. Dette er Toscanas hovedstad, og ikke minst Medicis mektige hovedsete.

Utsikt over Firenze i solnedgang

Firenze er som et stort museum i seg selv og regnes som renessansens fødested. Byen var historisk sett underlagt den mektige Medici-familien, som i sin tid satt på både europeiske troner og pavesete. Familien forbindes ofte med makt, drap og korrupsjon, men også med sin store kjærlighet for kunst. Familien samlet utrolige mengder av malerier – og de fleste kan du beskue i det fantastiske Uffizi Galleriet.

Inne i atriet i Uffizi Galleriet

Det er kanskje lettere å skrive om hva du IKKE finner her, enn hva som faktisk er her. Dette er uten tvil en av de største og mest berømte kunstsamlingene i verden. Gode sko og god tid er min anbefaling. Du kommer til å vandre gjennom 45 rom og beundre ikke mindre enn 1500 malerier til verdens superstjerner innen kunst. Nyt «Primavera» til Botticelli eller «De hellige tre kongers tilbedelse» av selveste Leonardo da Vinci. Eller hva med Raffaello, Michelangelo, Giotto, Titian, Rembrandt eller Goya? Listen er langt. Museet er en meget populær severdighet, og køene ved inngangen er lange året rundt. Jeg foreslår at du skaffer deg billettene på nett på forhånd, eller stiller opp grytidlig.

Nærbilde av kuppelen på katedralen i Firenze

Il Dumo, også kjent som Cattedrale di Santa Maria del Fiore, er uten tvil hovedattraksjonen i Firenze. En mektig og prangende kirke som ble til mellom 1296 og 1436. Absolutt verdt et besøk. Her finner du en stor mengde av verdifull kunst, samt gravsteder til kjente paver. Legg merke til den 3600 kvadratmeter store fresken om dommedag, malt av blant annet Giorgio Vasari. Husk også å se ned, og få med deg den fantastiske mosaikken på gulvet. Ved siden av kirken finner du Battistero di S. Giovanni, kjent som dåpshuset med den berømt Paradisportalen.

Nærbilde av skulpturen David

Nord for Il Dumo i Galleria del`Accademia står den originale skulpturen av David, et mesterverk til selveste Michelangelo. Her finner du også malerier av Botticelli og del Sarto.

Oversiktsbilde av den enorme kirken Santa Croce

Enda en fantastisk severdighet og den største fransiskanske kirken i verden. Kalles ofte «The Temple of the Italian Glories», og det er nettopp det den er. Her finner man gravmonumenter til de fleste store italienere: Michelangelo, Machiavelli, Galileo eller Dante. Og selvfølgelig utallige kunstverkene på veggene.

Perfekt for en langhelg

Sentrum av Firenze er ikke særlig stort, så denne byen passer perfekt til å oppleves en langhelg med din bedre halvdel eller med store barn. De aller fleste severdighetene kan du besøke til fots, så lenge du husker å ta på deg gode sko.

Når du vandrer fra sted til sted, så er det også viktig med påfyll av både god mat og drikke. Her befinner du deg i Chianti-riket, så et glass vin er nesten et must. Du kjenner selvfølgelig til italiensk pasta og pizza, men prøv også den saftige Fiorentina t-bone steken. Den gir deg garantert krefter til å utforske neste kunstneriske godbit!

God tur!

Frister det med en reise til Firenze? Bestill fly og hotell her eller send oss en forespørsel!