Tilbake

Dette må du tenke på før fotballturen

En ny sesong er sparket i gang! Anført av Premier League, La Liga, Bundesliga og Serie A kan vi nok en gang se fotball fra øverste hylle. Det er fullt mulig å oppleve sitt favorittlag fra tribunen, men det krever god planlegging. En fotballtur kan enkelt bli et minne for livet. Denne bloggen har som mål å gjøre din tur vellykket!

Fotballfans i England

Billetter til fotballkampen

Når du reiser sjekker du som oftest hotell og fly først. Når du skal på fotballtur, er det nødvendigvis ikke sånn. Billetter må være første prioritet for å planlegge en tur! Det kan være komplisert og dyrt å skaffe seg billetter til kamp. Hvis du er uheldig, kan du ha bestilt en reise uten å få billetter til kamp. En grunnregel er at man burde forsøke å få billetter gjennom offisielle kanaler. Jeg vil anbefale deg å sjekke ut hjemmesiden til klubben først, før du deretter undersøker om det finnes en form for billettkontor eller lignende i byen du reiser til.

Inniblant kan det være vanskelig å få billetter gjennom de offisielle kanalene. Da har klubbene ofte noen offisielle partnere som kan hjelpe deg med billetter. En god idé vil også være å gå gjennom de norske supporterklubbene. Dette er spesielt aktuelt for de som reiser til England. Dette kan fort være den enkleste og rimeligste løsningen. De kan ofte skaffe deg billetter direkte fra klubben. Et tips som gjelder alle de store ligaene, er å bestille billetter så fort terminlisten er klar. Terminlisten slippes som oftest i løpet av sommeren. Jo tidligere du er ute, jo større er sjansen for at du får de billettene du vil ha. Prisene vil ofte være lavere da. Vi i Berg-Hansen har mulighet til å hjelpe deg med billetter til utvalgte kamper i Europa.

Flyvinge blandt skyer og sol

Flybilletter

Det er alltid en fordel å være tidlig ute. Dette gir deg muligheten til å få rimeligere billetter. En utfordring på fotballtur er at kampene ofte kan bli flyttet på kort varsel. Om du har bestilt billetter som ikke er mulige å endre eller refundere er du i en kjedelig knipe. Dette gjelder spesielt kamper om våren når diverse cuper og sluttspill pågår. Det er derfor en fordel å orientere seg underveis hvis du har bestilt billetter. Det går ofte rykter om hvilke kamper som kan bli flyttet. Hvis laget ditt eller motstanderen er i et sluttspill bør du være spesielt oppmerksom. Det er kjedelig å dra på tur for å så oppleve at kampen er flyttet

Det finnes noen ting du kan gjøre for å gardere deg. Hvis du bestiller gjennom Berg-Hansen vil du ha mulighet til å endre billettene dine, samt ha tilgang på assistanse 24/7. Dette kan spare deg for både tid, penger og bekymring.

Overnatting

Det er en fordel å bo nærme stadion når du er på fotballtur. Hvis du besøker en by hvor det er god fremkommelighet og korte avstander er ikke dette nødvendig. Når du er på fotballtur, er man sjeldent mye på hotellet eller i leiligheten. Det kan derfor være smart å sette beliggenhet fremfor kvalitet, med mindre du vil kombinere begge deler.

Hvis du bestiller fotballturen i form av en pakke med billetter, fly og hotell kan man sjeldent velge hotell. Det er ofte mulig å oppgradere hotellet på bekostning av pris. Hvis du reiser sammen med noen, blir ofte hotell rimeligere. Akkurat som med fly så lønner det seg å være tidlig ute, og om du har muligheten kan det være en fordel å legge inn en dag eller to ekstra slik at du får sett kampen om den flyttes frem eller tilbake en dag.

Tilskuere som klapper hendene på fotballkamp

På selve kampdagen

På kampdagen er mitt beste tips at man koser seg og forsøker å ta innover seg stemningen. Stå opp tidlig, gå rundt i gatene og gå på steder der du vet fansen befinner seg. Enten dette er på en pub eller gående i gatene. En av mine beste opplevelser på fotballtur var før semifinalen i Champions League mellom Liverpool og Roma. Det var en helt fantastisk stemning i gatene fra begge lags supportere gjennom hele dagen. Det er sånne opplevelser som gjør at fotballturer er verdt det! Hvis du ikke har vært på kamp eller stadion før, kan det være en fordel å bevege seg til området rundt stadion tidlig. Dette gjør at du kan slappe av i tiden før kamp.

På kampdagen er det lurt å ta en vurdering på hva man skal gå i. Hvis man går i supporterutstyr, bør man være oppmerksom på hvor man befinner seg. I et derby er det sjeldent populært med feil farger blant motstanderens supportere. Om du er litt usikker på hvor du befinner deg eller hvor du skal sitte vil jeg anbefale deg å gå i nøytrale klær. Som oftest har politi og myndigheter gode rutiner på dette, slik at det ikke skal oppstå situasjoner. Likevel er det bedre å være føre var. Hvis du vet at du er på et trygt sted og blant de «riktige» supporterne er det bare å ta på seg drakten og kose deg!

Det vil på fotballkamper i utlandet være lengre køer, flere sikkerhetskontroller og kontrollerte bevegelsesmønstre enn det er i Norge. Dette gjør at det kan ta betraktelig lenger tid å komme inn på stadion. Både i Spania, Italia og England er det vanlig at du kroppsvisiteres flere ganger. Det er bedre å være tidlig ute slik at du rekker kampstart, fremfor å stå i kø eller lete etter setet ditt når kampen blåses i gang. På generell basis vil jeg anbefale at man forsøker å spise før kampen. Det er ofte lange køer under kampen, og matservering er så som så. Drikke er ofte solgt på tribunene, og i kiosken er det ofte effektive rutiner for de som bare bestiller drikke. Det er ofte lettere å gå på toalettet før kamp, enn under. Et siste tips vil være å ta med deg gyldig legitimasjon hvis billettene er satt på navn. Siden all legitimasjon ikke blir godkjent i utlandet, ville jeg tatt med passet mitt.

Under kampen

Når du har funnet setet ditt, lent deg tilbake og hilst på de ved siden av deg er det bare å kose seg. Forhåpentligvis sitter du med ditt lags supportere, hvis ikke er det nok en fordel å være mindre høylytt i setet for din egen sikkerhet. Det er en større forskjell på sitte- og ståplasser i utlandet enn i Norge. Hvis du har en sitteplass er de i setene rundt deg ofte mer rigide på at du nettopp skal sitte på plassen. Hvis det er noen viktige kamphendelser forsvinner naturligvis dette fort ut av vinduet, men det kan bli en del frustrasjon hvis du konsekvent står. I England har jeg opplevd at det er høyere aksept for å stå på plassen din enn det er i Italia og Spania, men det beror i stor grad på hvilken seksjon du befinner deg i.

I disse ligaene er fotball en stor del av livet til tilskuerne. Det gjør at oppførselen til de rundt deg kan variere. Vis respekt, og du vil storkose deg på kamp. Det er viktig å nevne at jeg aldri har følt meg utrygg på en fotballkamp i England, Spania eller Italia de siste 15 årene. Selv om en fotballkamp bare varer i to timer, så er en kamp et mulig minne for livet.

Etter kampen

Generelt er det ikke så store utfordringer på vei ut av stadion. Hvis du er redd for å stå i kø vil jeg anbefale deg å gå fra kampen litt tidligere eller bli sittende en liten stund. På vei ut av stadion er det bare å følge strømmen. Supportere har ofte steder de samles etter kamp for å feire en seier. Les deg opp på forhånd, og bli med på festen!

Ellers er det bare å kose seg på tur. Fotballturer er moro alene og med familien. En fotballtur kan fint kombineres med en weekendtur til et reisemål du har lengtet etter å besøke. Hvis du planlegger turen tidlig, trenger det heller ikke å bli så dyrt. God tur og kos deg med fotball!