Tilbake

Fleksible billetter – ikke alltid så fleksible

Flyselskapene reklamerer med ulike prisklasser for å differensiere mellom fleksible og «låste» billetter. Når du skal bestille din reise er dette ofte det første du må ta stilling til. Men hva skjer når det viser seg at den fleksible billetten du har kjøpt, ikke er så fleksibel som du trodde?

Kundesenter

Ulike regler i samme prisklasse

Hver prisklasse kan ha flere priskategorier. Det betyr at det kan være ulike regler i hver prisklasse. Dette avhenger blant annet av når du kjøper billetten din. Eksempelvis er en SAS Plus billett som ved første øyesyn ser fleksibel ut, ikke lenger er så fleksible dersom du velger den laveste prisen i denne kategorien. Da er billetten ikke refunderbar, men den kan endres – dog kun mot gebyr. I tillegg må du i mange tilfeller også betale et mellomlegg opp til neste prisklasse.

Kort fortalt: Dersom du ønsker å endre billetten din, må det være ledig plass i samme prisklasse som din opprinnelige billett. Da er det ingen gebyrer. Dette gjelder dog kun på billetter innland.

Forskjell på innland og utland

Og det er her det begynner å bli forvirrende!
La oss si at du bestiller den laveste fleksible prisklassen til London. Så viser det seg at tante Olga fyller 90 år den samme helgen du har bestilt utreisen, og må derfor endre billetten. Da er det endringsgebyr og eventuelt mellomlegg til neste prisklasse, som kommer i tillegg.

Med andre ord: Det du trodde du kjøpte deg, nemlig fleksibilitet, ble dyrere enn du hadde planlagt.

Tilleggstjenester vs fleksibilitet

Du må også huske på at flyselskapene ønsker å selge mest mulig av sine tilleggstjenester som for eksempel tilgang til lounge, fast track, ekstra bagasje etc, derfor kan ordet «fleksibel» være i enkelte tilfeller misvisende.

Vårt tips er at dersom du bestiller en billett og vil ha med alle tilleggstjenestene som er inkludert, bør du også nøye vurdere om det vil være behov for å endre på reisen din. Hvis sjansen er stor for at du må endre på reisen din, anbefaler vi at du kjøper en enda mer fleksibel billett der du slipper å betale for endringen.

PS.Det kan være greit å vite at det er flyselskapene som tar disse prispåslagene og endringsgebyrene. Som reisebyrå tar vi inn penger på vegne av flyselskapene, i henhold til deres regler.