Tilbake

Opplev ekte gresk magi på Peloponnes

Hva er Hellas i dine drømmer? Nydelig natur og pittoreske byer? Flotte strender og livlige barer? Arkeologiske skatter og et velsmakende måltid i en lokal taverna? På Peloponnes kan du få alt dette og mye, mye mer. Glem overfylte strender og turiststeder! Peloponnes er gresk magi!

Prester på Peloponnes
Prester på Peloponnes

Ikke alle kjenner til dette området, til tross for at det utgjør en betydelig del av Hellas. Peloponnes er den største halvøya i Hellas, beliggende vest for Athen mot det Joniske Hav. Korint-kanalen skiller Peloponnes fra fastlandet. Halvøya er som et Hellas i miniatyr! Peloponnes er essensen av Hellas! Med base i Kardamili, leiebil tilgjengelig, og research gjort, er vi klare for en uke med nye eventyr!

Peloponnes

Kardamili

En times kjøretur sør for Kalamata ligger sjarmerende Kardamili: Kjærlighet ved første blikk! Flott natur, frodiggrønt, høye sypresser, majestetiske fjell og den friske luften fra det asurblå havet. Ikke minst den vakre steinarkitekturen. Byen har en lang «bystrand» som begynner der byen ender, og med god plass. Stranden består av småstein. Hyggelige tavernaer der man har den vakreste solnedgang man kan ønske seg!  Eller kanskje frister det mer å sitte i en frodig duftende hage?  Vi fant vår favoritt: Lela’s Taverna! Både solnedgang og hage! Hit kan man drømme seg tilbake!

Dør i Kardamili, Peloponnes

Er du av den aktive typen byr Kardamili på unike muligheter for turer og utflukter i terrenget, på stier og veier som kan bringe deg helt opp i 2400 meters høyde. Eller du kan leie sykkel og blir med en guide på offroad tur! Altså er det muligheter for en aktiv ferie også!

Jeg elsker å komme til de sagnomsuste stedene! Så hva var bedre ennå starte med selveste fødestedet til verdens største sportsbegivenhet: De Olympiske Leker.

Olympia

Selv om jeg ikke er sportsgal, er det en litt spesiell følelse å stå på startklossene på verdens mest tradisjonelle løpebane.

Deltagerne var menn som hadde gjort seg skyldig i forbrytelser mot gudene eller gjort andre lovbrudd. Kvinner fikk ikke delta. Faktisk fikk de ikke engang lov å være tilskuere. Kanskje ikke så rart med tanke på at idrettsutøverne konkurrerte nakne!
Øvelsene ble utført til ære for gudene. Atletene sverget sin ed ved Zevs alter, og de konkurrerte til Zevs ære. I begynnelsen var det bare én konkurranse, nemlig stadion løp. Stadion i Olympia var omtrent 192 meter langt. Når man står der på den samme stadion hvor de olympiske leker hadde sin vugge i år 776 f.kr, så er det jo ikke så rart at man føler man er en del av noe større?

Her er rester fra Zeus-templet, og i museet kan man se modellen av olympiaområdet. Trist at jordskjelv har ødelagt disse majestetiske bygningene som engang fantes her.

Nafplio

Nafplio var den første hovedstaden i Hellas, og skjønnhet, kultur, historie og tradisjon preger den vakre byen.

Palamidi er borgen som dominerer byen, i den forstand at den nærmest svever på en bratt ås (216 m.o.h) over Nafplio.  Palamidi er svært godt bevart, og det er stemningsfullt og flott å spasere på de blankslitte steinene, mellom massive vegger og bygg.

Syntagma-plassen er Nafplios hjerte. Her setter lokalbefolkningen seg ned med en kaffe på formiddagen, her leker barna på kveldstid mens foreldre og besteforeldre spiser middag, her møtes kjærestene og vennegjengen over vin eller øl.

Soloppgang på Nafplio

Epidauros

En av de virkelig store skattene på Peloponnes befinner seg kun ½ times kjøring fra Nafplio – nemlig de arkeologiske utgravningene i Epidauros.

Her møter vi det flotteste og best bevarte greske teateret i Hellas konstruert for 13.000 tilskuere, og bygget 350 år f. Kr. Det var utrolig opplevelse!
Teateret har en utrolig akustikk! Man kan stå nede i bunnen av amfiet, snakke med vanlig stemme og man kan sitte på bakerste rad og høre hvert ord! Teateret er i dag også scene for berømte solister. Området rundt er krydret med antikke arkeologiske godbiter som bl.a. Asklepios-helligdommen, oppkalt etter guden Asklepios, grekernes viktigste legegud. Her fantes det 150 gjesterom for de som valfartet til kurstedet i håp om å bli kurert for sine sykdommer. Dette var virkelig antikkens helseby.

Amfi teater på Epidauros, Hellas

Spetses

Fra Kosta tar båtturen kun 15 minutter. Ingen vits i å ta med bilen med over sundet, for den får du ikke bruk for på Spetses. Her sykler man, leier en moped eller du blir fraktet med hest og kjerre.  Det er virkelig en annen stemning på øyer som ikke har flyplass! Man merker det med en gang man går av båten. Her er tempoet rolig og alle ser ut til å ta livet med ro. Et sted for livsnyterne!

Vi havnet på det lille koselig familiedrevne hotellet Villa Christina. Akkurat slik som hotell i Hellas skal være, men små enkle rom og verdens triveligste frokostplass. Under sitrontrærne i hotellets patio, fikk vi alle den best tenkelig start på dagen.

Frokost i Spetses, Hellas

Vi leide en moped og suste rundt øya med vinden i håret. Ja, for ingen fant det nødvendig å bruke hjelm her hvor det nesten er bilfritt! En perfekt måte å komme se til drømmestranda på. Vi valgte oss Vrelos, en av mange bortgjemte strender med småstein og krystallklart vann, i skyggen av furutrær!

På kveldene skjer alt nede i den trivelig gamle havnen. Massevis at gode restauranter og trivelig barer å velge mellom. Og vet du hva, her er du nesten den eneste skandinaver! Dette er en typisk helgeturøy for rike grekere fra Athen. Ikke helt vanlig når man er i Hellas!

Monemvesia

En ting er nesten sikker; Synet av Monemvesia overrasker. Her føler man at man har kommet til verdens ende og mystikken som omgir plassen er nesten til å ta og føle på. En enorm klippe i havet, med en nesten skjult middelalderby, ligger foran oss.

Det tar omtrent 20 minutter å gå fra fastlandet over det lille sundet og til byporten på klippen. Det er også en buss som kjører frem og tilbake mellom Monemvasia og Nea Monemvasia. Det finnes bare en port inn, der av navnet Monemvesia.

Ettermiddag i Monemvesia, Hellas

Gerolimena

Hva annet en «sukk», kan man si når man kommer ned til Gerolimenas? Klart vann, lokale tavernaer med herlig hjemmelaget mat og en egen liten bystrand. Å våkne, gå ut på balkongen og se utover havet eller inn til den lille perlen av en landsby var verd den ekstra kjøreturen! Guesthouse Laoula var det riktige valget! Små fiskebåter på vei inn til havnen med morgenens fangst. Gerolimenas betyr faktisk «hellig havn».

Vi ville finne vår egen lille strand og tok bilen videre nedover, langs kysten og der fant vi virkelig en stand som bare ble vår!  Herlig å kunne nyte slike steder uten at men ser et eneste menneske!

Ensom båt i Gerolimena, Hellas

Charter og leiebil

«Charter» er i manges ører et negativt ladet ord! I så fall har de ikke fått med seg at charterbransjen har endret seg veldig siden grisefestenes tid! Charteroperatørene har endret seg i takt med tiden. Hvorfor skal man fly Europa rundt, når man kan reise med et charterfly som går direkte? Oslo- Kalamata, enklere blir det ikke! Apollo er den eneste operatøren som har denne sjarmerende destinasjonen.

Leiebil er et «must»! Den friheten man da har ville vi ikke ha vært foruten. Alt man oppdager når man kommer seg rundt, ofte der man ikke skulle tro at noen kunne bo! Ofte er det på disse turen man kommer over de stedene som overrasker og imponerer. Her dukker de beste motivene opp. Ofte må vi stoppe og kjøre tilbake, ofte må vi ta en omvei. Slikt blir det minner for livet av, og flotte bilder!

Lei at seriøse aktører og pass på at forsikringene er i orden? Selv leier jeg alltid bil på forhånd, og ofte av SIXT! Da vet man at uansett hva som skjer er man i trygge hender!

Fikk du lyst til å reise til Peloponnes? Send oss en forespørsel!