Tilbake

Hjelp, jeg skal på cruiseferie for første gang!

Er du «førstereis» på cruise? Da har du helt sikkert mange spørsmål! Hva er inkludert i prisen, hvordan kommer jeg meg til skipet, hva skal jeg finne på om bord – og ikke minst, hva skal jeg pakke i kofferten? Her gir vi deg svarene!

Cruise i Karibien

Hva er inkludert i prisen?

Prisen du får oppgitt, inkluderer mye: Lugar, måltider, juice/vann/kaffe fra automatene, mange aktiviteter, skatter/avgifter og tips til de ansatte. Det vil si at du fint kan unngå å bruke mer penger enn det du betaler på forhånd.

Men, det er også ting som koster ekstra penger. Vann på flaske, alkohol, mineralvann, kaffe fra kaffebarene, spesialrestauranter, og noen aktiviteter. Mange velger å kjøpe en drikkepakke, for å få drikke inkludert. Drikkepakkene finnes i ulike varianter, avhengig av hva du ønsker. Noen ganger kjører cruiseselskapene kampanjer, hvor drikkepakke er inkludert i prisen ved bestilling av reisen.

Ønsker du å spise i en spesialrestaurant, må du betale en såkalt «kuvertavgift». Denne varierer fra restaurant til restaurant. Men det er verdt det – disse restaurantene serverer meget god mat!

Hvis du føler for å slappe av på lugaren, så kan du også få mat dit! Kontinental frokost levert på lugaren er inkludert i prisen, og du bestiller dette enkelt selv når du ønsker det. Vil du ha andre måltider levert fra roomservice, så vil det tilkomme en liten avgift.

PS: Om bord får du en god oversikt over hva som koster ekstra.

Hva med fly og transport til skipet?

Det viktigste du må huske på, er å være ute i god tid. Skipet venter ikke hvis du er forsinket!

Du kan derfor med fordel reise en dag eller to i forveien, for å ta en natt på hotell. Reiser du samme dag som skipet skal seile, kan du fort sitte på flyplassen med klump i halsen, hvis noe skulle skje.

Til mange av cruisene er det mulig å kjøpe en «fly & cruise» pakke. Det kan være lurt, da får du også transport fra flyplass til havn inkludert i pakkeprisen. Her er det mest sannsynlig mange andre som skal være med på samme cruise, og cruiseselskapet har full oversikt.

Dersom flypakkene er utsolgt, kan det fortsatt være plass på samme flyavganger. Da kan reisebyrået være behjelpelig med transport mellom flyplass og havn.

Hva gjør jeg når skipet ligger i havn?

De fleste dagene på cruise, legger skipet til i en ny havn. Dette gir fantastiske muligheter for å oppleve nye byer og reisemål.

På alle cruise kan du velge mellom et stort utvalg av utflukter organisert av cruiseselskapet. Dette kan være alt fra transport til en by hvor du har tid på egenhånd, til overnattingsturer med fullt program i to dager. Det finnes utflukter som passer for alle; fra familier, til de aktive, til de som har vanskeligheter med å gå. Utflukter kan du bestille på forhånd hos cruiseselskapet, eller du kan gjøre det om bord.

PS: Disse utfluktene er ofte kostbare. Det kan lønne seg å planlegge på forhånd – se hvilke havner du skal innom, og gjør deg noen tanker om hva du har lyst til å gjøre her. Noen steder er det veldig enkelt å gå rett av skipet og inn i byen. Og det er så herlig å bare rusle rundt i en ny by, kanskje gå på museum eller se en kjent attraksjon – eller ta seg en matbit og se på folkelivet. Vil du bevege deg i nærområdet kan det være lurt å sjekke lokale togtider for å oppleve det du har lyst til. Husk bare å være tilbake til skipet i god tid før det seiler videre!

Men er det noe du gjerne vil se, som virker litt vanskelig å komme til? Da er det lurt å bli med på en organisert utflukt.

Cinque Terre i Italia
Cinque Terre, Italia

Hva kan jeg finne på om bord?

Den viktigste guiden om bord, er dagsprogrammet. Dette blir levert på lugaren hver kveld, og gir deg full oversikt over aktiviteter og vær neste dag. Super sengelektyre!

Når du er på cruise kan du velge å bare slappe av ved bassenget, ta en tur i spa, spise god mat og nyte omgivelsene. På kveldstid frister det kanskje med en drink før middag?

Eller, du kan være så aktiv du bare vil! Start dagen med en tur i treningssenteret og vær med på organiserte aktiviteter. Mange av de større cruiseskipene har klatrevegger, skøytebaner, zip-line, rutsjebaner, sportsområder med mye mer. Du kan helt fint være i aktivitet fra fuglene synger om morgenen, til sent på kvelden. Valget er rett og slett ditt!

PS: Reiser du med barn? Det er godt mulig at du ikke ser de i løpet av cruiset. Det er mange aktiviteter for alle aldersgrupper, fra ganske små, til godt opp i tenårene!

Hva skal jeg pakke i kofferten?

Reiser du til Karibien eller Middelhavet, er vanlig sommertøy og fritidstøy perfekt. På dagtid er det shorts, sommerbukser, t-skjorter og kjoler som gjelder. Og badedrakt og badebukse selvfølgelig! Solhatt, solbriller og solkrem er et must.

PS: Husk å kle deg «anstendig» når du skal spise lunsj. Det er ikke tillatt med bar overkropp eller kun bikini i restaurantene. Ta med deg en t-skjorte eller strandkjole for å slenge over når du skal ha en matbit.

Kveldstid er det jo hyggelig å pynte seg litt – du er jo tross alt på ferie og skal kose deg! For herremennene passer det godt med en pique-skjorte, vanlig skjorte og kanskje en jakke. Damene kan ta frem den fine sommerkjolen, og hæler hvis de vil det. Noen cruiseselskaper har såkalt «formell aften» et par ganger i løpet av cruiset. Da kan du ta på aftenkjole eller dress med slips. Foretrekker du å la dette ligge hjemme, så spiser du på et av de mange uformelle spisestedene.

Tips! Vi reiser jo ofte fra litt kaldere vær her hjemme, enn dit vi kommer til. Pakk med deg lettere klær i håndbagasjen, og gjerne også badetøy og det du vil ha på deg til middag ankomstdagen. På den måten kan du være klar for både sommertemperaturer og middag når du kommer om bord – uten å måtte vente til kofferten er levert på lugaren.

Kontakt oss

Ønsker du hjelpe med å finne frem til det perfekte cruiset? Ta kontakt med våre reiseeksperter, for de er nettopp det – eksperter!