Tilbake

Hvordan kan jeg fly mest mulig miljøvennlig?

I 2019 ble vi introdusert for ordet «flyskam», og mange av oss har nok reflektert over eget «flyforbruk» og vurdert andre transportmuligheter dette året. Undersøkelser viser at vi ikke vil gi slipp på flyreisene våre. Vi reiser, fordi vi må på jobb. Vi reiser, fordi vi skal i bryllup, på ferie eller har sykdom i familien. Så hva gjør vi mens vi venter på at el-flyene er i kommersiell drift?

Jo, vi velger å fly med de selskapene som har bærekraft på agendaen og gjør konkrete tiltak for at vi kan fly bittelitt mer miljøvennlig.

KLM fly over landskap

KLM

Flyselskapet som i disse dager fyller 100 år har lenge vært en synlig aktør i flybransjen når det gjelder bærekraft. Deres Dreamliner av flytype B787-9 ble introdusert i 2015, og er kjent for å være drivstoffeffektiv.

I 2009 begynte KLM med utviklingen av bærekraftig drivstoff. I 2011 tok den første kommersielle flyreisen av med biodrivstoff på tanken. I 2012 etablerte flyselskapet sitt Corporate BioFuel-program for bedrifter. I dag brukes derfor drivstoff som er 57 ganger mer bærekraftig enn i 2011. Om kort tid vil snart det første bærekraftige drivstoffanlegget i Nederland med SkyNRG være på plass. Anlegget vil bruke regionale, organiske avfallsstrømmer, som brukt matolje og rester fra andre industrier i Benelux-regionen.

På flyvningen mellom Los Angeles og Amsterdam fylles halve tanken med biodrivstoff. Å bruke bærekraftig biodrivstoff i store mengder kan føre til 80 prosent reduksjon i CO2-utslipp i flyindustrien. Av denne grunn er det et verdensomspennende behov for teknologisk utvikling og videre forskning på bærekraftige råvarer. Akkurat nå er produksjonen og markedet for bærekraftig biodrivstoff ekstremt begrenset. KLM har imidlertid vært tidlig ute og jobbet for å utvikle markedet for biodrivstoff siden 2011.

CO2ZERO
Denne tjenesten gjør det mulig å reise på en CO2-nøytral måte ved å kompensere for den personlige delen av CO2-utslippene fra flyreisen din.

I tillegg gjør KLM disse tiltakene:

  • 14 ulike typer avfall resirkuleres etter hver flyreise
  • Lavere vekt = mindre drivstofforbruk
  • Gamle uniformer resirkuleres til kabintepper
  • Elektrisk bakkestøtteutstyr
  • Papirfrie cockpiter sparer 15 000 papirark hver dag

Funfact
KLM’s 787-9 Dreamlinere har alle fått navn etter blomster. «Solsikke» var det første, fulgt av: Nellik, Lavendel, Bougainvillea, Georgine, Mimosa, Sjasmin, Lilje, Margeritt, Hibiskus, Morgenstjerne, Tulipan, og Orkidé.

Mann som tørrvasker fasaden på et SAS fly

SAS

SAS jobber kontinuerlig for å redusere vekten, og forbedre og vurdere alle forbruksvarer om bord. Den største investeringen er imidlertid i nye, moderne og energieffektive fly. SAS har også undertegnet en intensjonsavtale med Airbus i 2019 om forskning i utvikling av fly drevet av elektrisitet.

Selskapet har også inngått et samarbeid Preem og Air BP som innebærer tilgang til mer biodrivstoff, noe som gir omkring 80 prosent mindre klimapåvirkende karbondioksid enn fossilt brennstoff.

SAS har et langsiktig mål om en klimanøytral flytrafikk. På veien dit har selskapet en rekke milepæler:

  • I 2020 vil utslippene av miljøpåvirkende karbondioksid per passasjer og kilometer bli redusert med 20 prosent sammenlignet med 2010
  • I 2030 vil de totale klimapåvirkende karbonutslippene ha blitt redusert med 25 prosent sammenlignet med 2005
  • I 2030 vil andelen drivstoff som tilsvarer SASs innenrikstrafikk i Skandinavia, bli drevet av biodrivstoff
  • I 2030 vil støyen ha blitt redusert med 50 prosent sammenlignet med 2010.
  • I 2050 vil SAS redusere sine klimapåvirkende karbonutslipp med mer enn 50 prosent sammenlignet med 2005

Mulighet til å velge biodrivstoff
Akkurat som du kan betale for ekstra bagasje eller adgang til lounge på reisen, kan du nå også kjøpe biodrivstoff som tilvalg. Det selges i 20-minutters blokker og minsker utslippene av CO2 med opptil 80 prosent i forhold til fossilt drivstoff.

Klimakompensasjon
Alle ungdomsbilletter hos SAS blir klimakompensert. I 2019 gjelder dette også alle billetter som er knyttet opp til et Eurobonus-nummer.

Funfact
Visste du at SAS bruker tørrvask til flyene? Dette er en vasketeknikk som reduserer vannforbruket med opptil 98 prosent, og hvor det bare brukes biologisk nedbrytbare vaskemidler.