Tilbake

Malta – en kulturhistorisk reise

Den solrike øya i Middelhavet tilbyr deg sjarmerende byer og landskap. Opplev Maltas krystallklare vann og ikke minst Maltas unike historie. Kan vi friste deg med korsridderne, Napoleon, templer og krigshistorie? Her får du den perfekte kombinasjonen av alt det beste.

Trange gater i Valletta
Trange gater i Valletta

Valletta

Valletta er hovedstaden på Malta, og et must når du først er på øya. Byen ble grunnlagt 28. mars 1566 av Jean de Vallette, stormester i Johanitterordenen. Byen preges av barokkarkitektur, men har også manieristiske, nyklassiske og enkelte moderne bygninger. Valletta slapp ikke uskadd fra andre verdenskrig, men byen ble i 1980 tatt opp på UNESCOs verdensarvliste.

Gammel bebyggelse i Sliema
Sliema

Sliema

Sliema er en annen by på Malta som du definitivt bør få med deg. Vi anbefaler deg å ha Sliema som utgangspunkt, dersom du ønsker å reise litt rundt på øya. Her finner du et rikt utvalg av restauranter, barer og butikker. Byen ligger kun en 15 minutters båttur unna Valletta, som også er den raskeste veien til hovedstaden.

The Palace Rooftop Terrace på Malta
The Palace Rooftop Terrace på Malta. Foto: thepalacemalta.com

The Palace Malta

Vårt favoritthotell på Malta er luksushotellet The Palace Malta i Sliema. Bestill deg et superior dobbeltrom med god størrelse, frokost inkludert, balkong og havutsikt. Her kan du sitte på kvelden og nyte en solnedgang, rommet ligger i de øvre etasjene slik at du får fin utsikt. På hotellet har du alt du trenger av fasiliteter, både innendørs- og utendørs basseng, solterrasse, treningsstudio, spa, restaurant med mer. Her vil du garantert ha det godt!

Spa på The Palace Malta
Foto: thepalacemalta.com

Våre anbefalte utflukter

Malta har en lang historie som inkluderer romertiden, korsriddere, templer, Napoleon, engelsk kolonistyre og  2. verdenskrig. Mye av dette kan oppleves på egenhånd eller vi kan tilby deg utflukter og guidede turer som du kan melde deg på.

Her er 6 utflukter vi varmt kan anbefale på Malta.

1. Halvdagstur til Mosta, Ta`Qali og Mdina

På denne turen besøker du tre spennende steder.

Mosta – her får du se den tredje største domen i Europa, inspirert av Phanteon i Roma.
Ta`Qali – her får du oppleve lokalt håndverk som glassblåsing, smykker og utskjæringer.
Mdina – Maltas tidligere hovedstad. Ligger majestetisk til på en høyde med flott utsikt. Mdina er monumental med strenge arabiskbygde murer, men det indre er beriket av luksuriøse palasser fra maltesiske adelsfamilier. Biler er kun unntaksvis tillatt. Mdina kalles derfor for «den stille byen» og er en av de mest intakte middelalderbyer i verden med sine trange gater og høye murer.

Gammel bebyggelse i Mdina
Gammel bebyggelse i Mdina

2. Forhistoriske templer og Hagar Qim

Når du først er på besøk på denne vakre middelhavsøya er besøk på noen av templene et must. Malta og Gozo er hjemmet til syv megalitiske templer, som alle er utpekt som verdensarvsteder av UNESCO. Disse megalittiske templene dateres  5500 år  tilbake og er de eldste frittstående steinkonstruksjonene i verden, enda eldre enn Stonehenge og Pyramidene. Du vil først kjøre til Ghar Dalam. Det var her at det tidligste beviset på menneskelig bosetting på Malta ble oppdaget, 7.400 år siden. Området består av en hule, en viktoriansk stilutstilling og et didaktisk display, samt en hage plantet med urfolk og planter. Du vil da besøke megalittisk kompleks av Hagar Quim og Mnajdra Temples. Det megalitiske komplekset av Hagar Qim ligger på en høyde på den sørlige kanten av øya, som er avgrenset i myk globigerina kalkstein.  500 meter fra Hagar Qim står Mnajdra megalittiske tempelet.

Forhistoriske templer på Malta
Forhistorisk tempel

3. Heldagstur til Gozo og Comino

Opplev Gozo og Comino! Besøk øya Gozo og se hovedstaden City, Victoria. Deretter stopper du i Comino Blue Lagoon, hvor du kan svømme eller snorkle i det turkise vannet!

Båten går fra Sliema Ferries for en deilig heldagstur langs den nordlige kysten av Malta. Du nyter utsikten over St. Julians, Bugibba, St. Paul’s Island og Mellieha. Ved ankomst på søsterøya Gozo får du en audio guided tur i sightseeingbuss, og vi besøker hovedstaden Victoria og de mest kjente stedene i Gozo. På ettermiddagen går turen til den blå lagune hvor du får tid til å bade i det deilige krystallklare vannet.

Victoria Citadel i Gozo, Malta
Victoria Citadel i Gozo

4. Andre verdenskrig og Britisk historie i Malta

Vil du vite hvorfor britene kom til Malta, hva skjedde og hvorfor de dro? Turen starter i Vittoriosa, hvor vi vil se festningsverkene som dateres tilbake til riddertiden og som senere ble brukt av britene til deres forsvarlige formål og underjordiske bomberom. Etter en kort spasertur fra Vittoriosa vil vi kjøre til Valletta med buss. Vi vil gå til den øvre Barrakka-hagen som har en spektakulær utsikt over Grand Harbour (den største havnen i Middelhavet), og som var en britisk militærbase. En tur rundt Valletta-gatene tar oss ved palasset som ble brukt av Napoleon Bonaparte, Queen Victorias statue og ruinene til Royal Opera House som ble ødelagt av bombingene i Malta. Etter egentid med en lunsjpause vil vi gå til Malta War Museum. Museet ligger i Fort St. Elmo, et originalt forsvarssystem bygget av ridderne, som også ble modifisert for å tjene det britiske militære formål. Blant de mange utstillingene er skroget av en av de legendariske Gloster Gladiatorene.

Vittoriosa på Malta
Vittoriosa

5. Popeye Village

Besøk filmsettet til musikalfilmen Popeye? Ta turen til Popeye Village og la barndomsminnene komme tilbake. Stedet er nå blitt en av Maltas mest populære attraksjoner som du nå kan besøke. Filmen ble spilt inn i 1980 med Robin Williams i hovedrollen.

Popeyes Village på Malta
Popeye Village

6. Blå Lagune – Comino

Du blir hentet på hotellet, kjørt til havnen for å ta båt til øya Comino. Her vil du tilbringe dagen med å sole deg, bade i det krystallklare vannet i den blå lagunen, slappe av på båten eller ligge på stranden. Båten vil bli forankret i Blå Lagune, så du kan benytte fasilitetene ombord, som bar (serverer snacks og drikkevarer betales på stedet), ferskvannsdusjer, toalett og aircondition.

Comina Blue Lagoon på Malta
Blå Lagune, Comino

Strender

Mange av oss forbinder Malta med sol og bad, og det finnes massevis av flotte steder du kan ta deg en forfriskende dukkert på. Her er noen eksempler på strender du kan reise til.

  • Blå lagune – Lagunen ligger på Øya Comino. Her må du ta båt for å komme deg dit, vi selger utfluktstur hit. Perfekt for deg som vil snorkle og nyte en perfekt dag. Er ganske populært, så det kan til tider være folksomt.
  • Anchor Bay – Like ved Popeye Village finner du en bukt som normalt ikke er så overfyllt som andre strender. Områdets klipper og grotter er fantastiske for bade -og dykketurer.
  • Golden Bay – Populær sandstrand hvor du har det meste tilgjengelig. Enkelt å komme seg fra Sliema med lokalbuss som tar rundt en time.
  • Mellieha Bay – Maltas største sandstrand med alle fasiliteter. Her kan du leie solsenger og parasoll. Når du først er her kan du også ta turen innom den sjarmerende byen Mellieha som du ser på høyden. Enkelt å komme seg fra Sliema med lokalbuss som tar rundt en time.
Klart vann på stranden i Malta

Hvordan er været på Malta?

Temperaturen i Malta ligger normalt på dette:

Juli: 29 grader på dagtid og 24 grader i vannet
August: 29 grader på dagtid og 26 grader i vannet
September: 26 grader på dagtid og 26 grader i vannet

Velkommen til Malta!

Ble du inspirert? Sjekk ut vår feriepakke til Malta her!