Tilbake

Porto – den lille storbyen i Portugal

Få byer i Europa har forblitt så uendret gjennom tiden som Porto. Sjarmen med byen er de slitte, fargerike fasadene, og hus som har stått uendret i århundrer. Her henger fremdeles klesvasken til tørk på klessnoren mellom husene.

Porto med havnen og høydene

Dette innlegget er laget av Berg-Hansen i samarbeid med KLM.

15. mai 2017 åpnet KLM sin rute fra Amsterdam til Porto. Endelig er det mulig å komme seg til Porto på en enkel måte – og helt topp for oss som elsker nye destinasjoner! Porto er det ideelle reisemål for en bytur, og det perfekte utgangspunktet for en lengre ferie i Portugal. Forvent å bli overrasket!

Det mest spennende er å bevege seg i de trange smugene i den labyrintaktige gamlebyen, hvor gatene er som brattest og trappene endeløse. Studer veggene dekket med «azulejos»- keramiske fliser. I Porto ser man slike fliser nesten overalt, både på offentlige bygninger og vanlige hus. Noen ganger har flisene geometriske mønstre, og av og til settes de sammen til store bilder som forteller en historie. Så på med de gode skoene, og bli med meg på reise rundt i Porto!

Veggen er dekorert av fliser som utgjør et stort motiv

Hvorfor ikke oppleve litt spenning, og få Portos historie servert på hvert stoppested? Om det frister, er segway en spennende måte å utforske Porto på. Jeg har aldri stått på et slikt fremkomstmiddel i mitt liv, og med tanke på de bratte bakkene og de smale gatene i Porto, så kunne man jo lure på om dette var stedet man skulle prøve dette for første gang. Men etter fem minutters øving, hjelmen godt fastspent, og en god porsjon skepsis, bar det av sted. Det gikk som en lek. Jeg påstår at dette kan alle få til!


Noen høydepunkter på Segway-turen:

 • São Bento: Dette må være den vakreste togstasjonen i verden. Veggene er dekket av 20.000 flotte azulejos som beskriver Portugals historie. Det tok 11 år å fullføre dette mesterverket.
 • Noen av de spennende kirkene i byen: Flisedekorasjonene på Capela das Almas er verdt et stopp. Carmo og Carmelitas ser ut som den største kirken i byen, men faktisk så er dette to kirker adskilt av et av verdens smaleste hus. Dette huset ble bygget for å gjøre all kontakt mellom nonner og munkene umulig. Alt som glitrer på innsiden er virkelig gull og edelstener, og vitner om Portugals storhetstid. Katedralen Sé ser ut som en blanding av borg og kirke der den vokter over Douro.
 • Jeg elsker gatekunst! Den beste måten å oppleve kunst på, uten å måtte besøke et museum. Og Porto er full av dem. Her har unge kunstnere virkelig fått utfolde seg. Til glede for byens innbyggere og for oss besøkende. Jeg lover at du kommer hjem med kameraet fullt av vakre motiver.
 • Torre dos Clerigos: Byens beste utsikt! For å komme opp til toppen må du ta trappene, nærmere bestemt 225 trappetrinn. Liker du ikke trange rom, er imidlertid ikke dette noe for deg. Trappeoppgangen er ikke større enn at man så vidt kan passere hverandre på opp- og nedveien.
Mange røde tak i Porto

Det er noe ganske spesielt med denne byen. Vi har parkert Segwayen og står og nyter utsikten over byen. De vakre røde hustakene, kirkespir som stikker opp her og der, og elven som flyter stille forbi. Det føles som om byens gamle sjel har overlevd, selv om Porto er i endring. Og innbyggerne- tripeiros- virker uanfektet at byen fylles av turister. Dagliglivet i smugene går sin gang, selv om det stadig dukker opp flere og flere med kamera og kart.

Det moderne VS. det tradisjonelle

Med kunstmuseet Serralves, og konserthuset Casa de Musica har byen fått to modernistiske signalbygg. Man har klart å flette dem inn i omgivelsene uten å ødelegge det opprinnelige. Mye har skjedd i Porto de siste 10 årene. Med turistene kom boutiquehotellene, restaurantene, designbutikkene og kunstgalleriene.

Mercado do Bolhão har derimot ikke endret seg siden det åpnet i 1914. Det er nesten som å komme inn på en jernbanestasjon. Her er ingenting gjort for at ting skal se bedre ut enn det er. Her får man rett og slett se den uforfalskede sannhet. Her selges alt som kan selges. Stadig blir man bedt om å vike plass for leverandører som kommer med nye forsyninger. Kasser med ferskfisk, halve griser og høns på rekke og rad. Lydnivået er som på markeder flest: øredøvende.

Uteservering i Porto

Cais da Ribeira

Du har ikke vært i Porto om du ikke har sittet på en av de mange uteserveringene på Cais da Ribeira. Dette er kanskje det mest pittoreske stedet i byen, og stedet alle elsker – inkludert UNESCO som har erklært dette som et verdensarvsted.

Mat og drikke

Gastronomi er et speil av det kulturelle mangfold som finnes i byen. Mange kjente kokker har åpnet sine restauranter i byen. Så hva skal man spise når man er i Porto? Klippfisk eller bacalao påstås å kunne tilberedes på 365 ulike vis. Ganske sikkert finner du din favoritt. Og de store matopplevelsene behøver ikke være på de anbefalte restaurantene som man kan lese i enhver reiseblogg. Som den lille familiedrevne «Restaurante Maria Rita» i Baixa – et lite lokale med 10-12 bord, og god stemning. Bestemors hjemmelagede bacalao var nok mat til en hel familie. Og man blir ganske populær når man sier man kommer fra bacalaoens hjemland.

To andre «must» når man er i Porto er å prøve en francesinha. Du kommer garanter til å være mett. Veldig lenge. En svær sandwich med skinke, pølse, dekket med smeltet ost og stekt i en kryddersaus. Må inntas med kniv og gaffel. Du må antagelig vent en stund før du da kan prøve deg på en «pastel de nata», en liten kake med eggekrem. Herlig med en liten kaffe til!

Pastel da Nata og en kaffekopp i solen

Gaia, bydelen på den andre siden av Douro, er stedet der man finner alle portvinshusene. Spaser over den vakre broen Ponte Dom Luis I øverste dekk, og ta kabelbanen ned til kaiområdet i Gaia. Mens man svever over hustakene, får man en fin oversikt over bydelen. Så er det bare å velge et av portvinshusene, og så en omvisning og rask innføring i portvinens historie. Selvfølgelig med prøvesmaking underveis.

Alle gode reiser har en ende

Vi har igjen krysset elven og sitter på taket av Porto Cruz. Vi har postkortutsikt til Porto, og Douro-elven mellom oss. Århundre gamle, fargerike bygninger med smijerns verandaer, azulejos på veggene og klesvasken vaiende i vinden. Hvorfor har vi ikke oppdaget Porto før? Vel, det er aldri for sent. Er du glad i god mat, kunst, historie, og for ikke å glemme vin? Reise til PORTO, den lille storbyen!

En gammel båt foran byen Porto

Mine beste tips:

 • Bli med på Segway-sightseeing. Jeg kan anbefale Blue Dragon. Guide Renato, var et oppkomme av historier og fortellinger.
 • Smak deg gjennom portvinens historie.
 • Prøv de små, familiedrevne restaurantene. Her får du mye for pengene.
 • Prøv takterrassen på Porto Cruz på Gaia-siden. Fantastisk i ettermiddagssolen!
 • I Rua Conde Vizela flytter nattlivet ut på gaten. Må oppleves!
 • Ta den gamle trikken ut til Foz do Douro, og spis lunsj på en strandbar mens Atlanterhavets bølger slår mot stranden.
 • Ta bare på deg de beste joggeskoene du har, og GÅ!
 • Ta kontakt med våre reiserådgivere dersom du drømmer om å reise til Porto! Vi skreddersyr et opplegg for deg.