Tilbake

Reis billig og tett på naturen med KuKu-camping på Island

Har du drømt om å reise til Island? Dersom du følger denne bloggens anbefalinger, kan du på fire dager oppleve Reykjavik, Þingvellir, Geysir, Gullfoss, Seljalandsfoss, Dyrhólaey, Reynisdrangar og Jökulsárlón. Lei en KuKu-camper og få med deg det råeste Island har å by på!

Turister sitter inne i en KuKu-Camper

En KuKu-camper er en camper van som inneholder kjøkken og sovefasiliteter. Dette er en fantastisk måte å reise på, og Island har en meget god campingkultur. Det betyr at du finner campingplasser over hele Island, hvor du kan parkere for en billig penge og også få tilgang til dusj og toalett.

Noen campingplasser tilbyr til og med varme kilder, frokost og badekar. Husk å ta med en varm sovepose da det kan bli kaldt på nettene.

Dag 1: Reykjavik

Vel fremme på Island, og bak rattet på KuKu-camperen, går turen først til Reykjavik.

Reykjavik er en liten og kompakt by, som er perfekt å oppleve til fots. Her bør du få med deg Hallgrimskirken, der du kan gå opp til toppen av tårnet og få utsikt over alle de vakre fargesprakende husene.

Ellers er det verdt å besøke Harpa, som er et konsert- og operahus som ligger rett ved sjøen. Bygget ble åpnet i mai 2011 og er tegnet av det danske arkitektkontoret Henning Larsen Architects, i samarbeid med kunstneren Olafur Eliasson. Eliasson tegnet den karakteristiske fasaden i stål og glass.

Når du kjenner at magen begynner å rumle, anbefaler vi deg å spise på en fiskerestaurant eller evt. ta en skikkelig digg burger. Våre favoritter for et deilig fiskemåltid er Fiskmarkadurinn – The Fish Market og Messinn. For deg som vil ha en skikkelig vikingburger anbefaler vi Islenski barinn (The Icelandic Bar) og Grillmarkaðurinn.

Å spise i Reykjavik er litt dyrere enn i Norge, så dersom du reiser på budsjett kan du i stedet stikke innom Bónus eller Krónan. Disse matvarebutikkene tilbyr ferdigretter i disken. En annen mulighet for et billig måltid er å besøke den berømte pølseboden Bæjarins Beztu Pylsur. Her har også Bill Clinton og vokalisten James Hetfield fra Metallica spist.

På kvelden kjører du til en campingplass på Þingvellir Nasjonalpark for overnatting. Her kan KuKu-camperen parkeres og campingplassen tilbyr både bad og toalett. Overnatting koster rundt kr 160,- per person. Dette kan du enkelt bestille ved å ta direkte kontakt med campingstedet.

Dag 2: Golden Circle

Den gyldne sirkelen (Gullni hringurinn) er en populær turistrute på sør-Island. De tre primære stoppene på ruten er Þingvellir nasjonalpark, Gullfoss og et geotermisk område i Haukadalur, som inneholder geysirene Geysir og Strokkur. Geysir har sovet i mange år, men Strokkur fortsetter å spytte ut varmt vann hvert 5-10 minutt.

Þingvellir nasjonalpark eller Tingvalla, er en stor slette i en dal og regnes som en del av verdsarven. Stedet ligger ved den største innsjøen på Island, Þingvallavatn. Þingvellir skal være stedet der islendingene holdt sitt første landsting omkring år 930. Det islandske parlamentet Alltinget (Alþingi) har sin historie helt tilbake til Alltinget fra norrøn tid (norrønt Alþing). Tinget fungerte også som en domstol.

Utover sin historiske verdi er Þingvalla kjent for sitt geologiske landskap. Tingstaden er omringet av bratte vegger av stein og vulkansk lava.

Området ble erklært som nasjonalpark i 1928 og står på UNESCOs verdensarvliste.

På kvelden kjører du videre til campingplassen Selfoss camping (30 minutters kjøring fra Þingvellir) for overnatting. Her kan Kuku-camperen parkeres og campingplassen tilbyr bad og toalett. Overnatting koster rundt kr 160,- per person. Dette kan du enkelt bestille ved å ta direkte kontakt med campingstedet.

Dag 3: Seljalandsfoss, Dyrhólaey, Reynisdrangar og Jökulsárlón

Start dagen tidlig og sett kursen mot Seljalandsfoss, som er en av de mest kjente fossene på Island. Reisen tar 53 minutter fra Selfoss Camping. Seljalandsfoss er utrolig vakker, og en høydare er å gå bak fossen. Seljalandsfoss ligger mellom Selfoss og Skogafos, og er en del av elva Seljalandsá. Fossen har et imponerende fall på hele 60 meter. Vær oppmerksom på at det kan bli vått og glatt.

Etter en times tid kjører du videre til Dyrhólaey, som ligger 49 minutter unna.

Dyrhólaey er en vakker halvøy (landets sørligste odde) på sørkysten av Island, og består for det meste av vulkansk tuff. Det er mye sjøfugl rundt øya og i sommerhalvåret hekker det mye lundefugl i berget. Fra toppen av øya kan du se den store isbreen Mýrdalsjökull i nord. I øst ser du lavasøylene Reynisdrangar og i vest hele kystlinjen mot Selfoss.

Dyrhólaey ligger et steinkast fra Vík í Mýrdal, som også er verdt å besøke. Dette er en liten sjarmerende by hvor det er fint å ta et måltid.

Reynisdrangar kan du som sagt se fra Dyrhólaey. Disse to stedene ligger 25 minutter fra hverandre med bil. Landskapet består av sjøstabler og en svart sandstrand som i 1991 ble rangert som en av de ti vakreste ikke-tropiske strendene i verden. Vi anbefaler virkelig en tur hit!

En legende sier at stablene stammer fra to troll som dro et tremastet skip i land uten hell. Da dagslyset ble brutt, ble trollene til nåler av stein.

Helt til slutt er det tid for en stor opplevelse, 2 timer og 37 minutter fra Reynisdrangar. Jökulsárlón er den største og mest kjente bresjøen på Island, og ligger ved sørenden av isbreen Vatnajökull, mellom Skaftafell nasjonalpark og Höfn.

Sjøen oppstod i 1934 og har vokst fra 7,9 km² i 1975 til minst 18 km² i dag. Dette skjer fordi isbreen smelter.

Med en dybde på rundt 200 meter er Jökulsárlón nå sannsynligvis den nest dypeste innsjøen på Island. Jökulsárlón ligger helt ved kysten. Erosjon fra isbreen og elven som renner ut fra innsjøen vil trolig gjøre bresjøen om til en fjord en gang i fremtiden.

På kvelden kjører du videre til campingplassen Skaftafell (50 minutters kjøring fra Jökulsárlón) for overnatting. Her kan KuKu-camperen parkeres og campingplassen tilbyr bad og toalett. Overnatting koster rundt kr 160,- per person. Dette bestiller du enkelt ved å ta direkte kontakt med campingstedet.

Dag 4: Hjemreise

På morgenen kjører du strake og vakre veien til Keflavik. Beregn god tid, slik at det ikke blir stress med å rekke flyet ditt. Kjøreturen til Keflavik tar 4,5 time fra Skaftafell. Du bør også medregne et spisestopp på veien.

Drømmer du om en reise til Island? Ta kontakt med våre reiseeksperter for bestilling!