Tilbake

Reiser vi på ferie til utlandet nå på tampen av 2021?

En god del nordmenn er ute og reiser – både på jobbreiser og i privat øyemed. Og mange sitter fremdeles på gjerdet og venter, for smittesituasjonen endrer seg kjapt både her til lands og i verden generelt. Her er en status på feriereise-fronten, nå på tampen av 2021.

Det nærmer seg jul og juleferie – en tid på året mange av oss pakker kofferten og reiser ut av landet. Varme solfylte dager, svale kvelder, sand mellom tærne og ferieminner til minnebanken. Jeg kjenner på et umiddelbart savn, når jeg tenker på det. I julen velger vi gjerne eksotiske destinasjoner et stykke unna, som Thailand, Maldivene, Mauritius, Seychellene og Sør-Afrika. Men en rekke typiske ferieland, spesielt i Østen, har innført så strenge restriksjoner og så mye papirarbeid at vi nå heller velger å reise innad i Europa – eller ikke reise.

Hilde Karlsen er leder ved vårt feriekontor i Arendal, og en av de mest bereiste personene jeg kjenner. Hvem egner seg da bedre til å svare på noen spørsmål om status rundt utenlandsreiser nå på tampen av 2021.

Hilde Karlsen i Botswana

Utfordringer knyttet til utenlandsreiser

For ja, det kan fremdeles være utfordrende med utenlandsreiser, og mange venter med å bestille – eller lar være. Det er flere årsaker til hvorfor.

En av de store utfordringene akkurat nå er å finne flybilletter med priser innenfor rimelighetens grenser for de fleste av oss, forteller Hilde.

Det er fremdeles langt færre fly tilgjengelig enn før mars 2020. Dette fører til høyere priser, gjerne litt mere venting ved mellomlandinger på grunn av færre forbindelser, og selvfølgelig mange endringer. Vi bruker mye tid på å finne gode alternativer for kundene våre, når de opplever at flyet deres er kansellert. Man kan gjerne bestille flybilletten en dag, og neste dag er flyet kansellert. Da ser man plutselig verdien av å ha bestilt gjennom oss, for da gjør vi jobben med å finne alternative løsninger og få kunden frem dit de skal, fortsetter hun.

Hvor drar vi, og hva må vi tenke på?

Det store spørsmålet som mange av oss nok sitter å funderer på akkurat nå, er hvor man kan dra i julen, hvis man har et sterkt ønske om å komme seg ut i verden?  

Denne julen blir det flest reiser i Europa. Svært mange har et ønske om varmere vær og sol i fjeset, og da er Kanariøyene det beste og eneste Europeiske alternativet på denne tiden av året, forteller Hilde.

Men det er viktig å presisere at det også dukker opp spennende nyheter i disse spesielle reisetider. Et eksempel på det er direktefly fra Oslo til Maldivene i vinter- og påskeferien. Dette har ikke vært mulig å få til tidligere. Vi ser også at flere flyselskaper kommer på banen mot jul, og åpner direkteruter ut fra Oslo igjen – for eksempel mellom Oslo og Istanbul, som er en viktig «hub» for videre reiser til Østen, forteller Hilde med glimt i øyet.

Og det er gode nyheter for reisehungrige nordmenn. Men selv om det settes opp flyavganger, er det lenge til vi kan reise som «normalt» igjen. Du må gjøre langt mere research nå, og sørge for at du har alt på stell i forkant av reisen.

Det aller viktigste man gjør nå, er å sjekke, dobbeltsjekke og trippelsjekke hvilke innreiseregler som gjelder i det landet du reiser til. I tillegg må du sjekke hvilke regler som gjelder der du evt. mellomlander. Dette er ene og alene ditt ansvar, er den beskjeden du får når du står på flyplassen og skal sjekke inn. Hvis du ikke har all dokumentasjon på stell, kan du i verste fall bli nektet ombordstigning. Vi er med andre ord veldig tydelige på dette til våre kunder, og bruker relativt mye tid på akkurat dette. Vi passer på kundene våre, forteller Hilde ❤️

Mer smitte = færre utenlandsreiser

Når smitten øker både her hjemme og rundt om i verden, bestilles det færre utenlandsferier. Naturlig nok blir man usikker, og det føles litt skummelt å legge planer frem i tid. Men hvor lenge skal vi vente? Hva med neste års sommerferie for eksempel?

De aller fleste flyselskap har åpnet opp for at du kan endre flybilletten din kostnadsfritt, dersom du har koronarelaterte utfordringer. Og det er greit å ha i bakhodet at dersom ingen av oss bestiller ferie, så vil heller ikke turoperatørene og flyselskapene tørre å satse på flere pakketurer og flyavganger. Det er rett og slett en ond sirkel. Dette merket vi godt i høst, da flere av turoperatørene måtte kansellere en lang rekke avganger, fordi vi satt på gjerdet og ventet for lenge med å bestille, forteller Hilde.

Heldigvis er lysten på å reise stor! Kundene kommer gjerne innom for å slå av en «reiseprat». Selv er jeg over tenkestadiet, og har bestilt neste års sommerferie til Italia. Jeg har også planer om en storbyweekend på våren, og høsten 2022 står det afrikanske kontinentet for tur, avslutter Hilde med et stort smil om munnen.

Hent inspirasjon til din neste feriereise her, eller send oss en forespørsel hvis du ønsker et tilbud på en feriereise.