Tilbake

Restauranter, shopping, hoteller og severdigheter i Roma

Roma regnes av mange å være en av verdens vakreste byer. Byen er kjent for sin fantastiske arkitektur, yrende kultur og spektakulære historie, og kombinasjonen av det historiske og det moderne er noe av det som gjør Roma så populær. Her får du mine beste tips til denne reisefavoritten!

Peterskirken i Roma i solnedgang

Hvordan kommer jeg meg rundt i Roma?

Det er ikke mangel på fremkomstmidler i Roma, men det er ikke alltid like lett å komme seg rundt. Fra hovedflyplassen Fiumicino og inn til sentrum kan du enten ta en taxi, det forhåndsbestille en bil med sjåfør som venter på deg når du ankommer, eller du kan ta (ekspress)tog.

Taxiene koster rundt 50 euro og tar omtrent 45 minutter inn til sentrum. Men ikke la deg lure av taxisjåførene inne i ankomsthallen. Still deg i taxikøen så du får en ordentlig taxi. De offisielle taxiene har en fastpris. Hvis du vil passe på at du ikke blir lurt kan det i tillegg være lurt å avtale en pris eller spørre om fastpris når du setter deg inn i taxien.

En NCC-bil koster omtrent det samme som en taxi. Ekspresstoget tar 30 minutter og koster rundt 15 euro. Det stopper riktignok bare på Termini i Roma, så det kan være nødvendig å ta en taxi for å komme frem til hotellet ditt etterpå. Lokaltoget går hvert 20 minutt fra flyplassen og koster 5 euro. Det tar litt lengre tid, men stopper på flere steder. Denne turen tar litt over 30 minutter.

Selv foretrekker jeg å ta taxi eller NCC-bil, men tog fungerer også fint.

I Roma by er det som oftest lettest å bevege seg til fots. Men du har også både metro og taxi lett tilgjengelig. Vær oppmerksom på at det ofte kan være streik på metroen.

Liten blå bil parkert i Roma

Hvor i Roma skal jeg bo?

Det finnes ingen fasit på hvor du skal bo i Roma. Det avhenger selvfølgelig av hva du har tenkt å gjøre og hva du vil se. Selv foretrekker jeg å bo i nærheten av Spansketrappen. Da er det meste innenfor rimelig gangavstand. Trastevere er også et hyggelig område som ligger rimelig sentralt. Det er mange som liker å bo i nærheten av Stazione Termini, men dette området er ikke alltid like hyggelig på kvelden.  Her kommer det noen forslag til hvor du kan bo!

Hotel Hassler: Veldig fint hotell på toppen av Spansketrappen. Store og fine rom. Utsøkt service og en fantastisk plassering.

Hotel d’Inghilterra: Et koselig hotell mellom Spansketrappen og Via del Corso. Hotellet har en gjennomgående høy standard, og er stilig innredet. Fine, men mindre rom.

Hotel Gran Meliá: Et annerledes og bra hotell. Ligger mellom Peterskirken og Trastevere. Passer kanskje bedre for de som har vært i Roma tidligere med tanke på beliggenhet. Har både basseng og uteområde hvis du vil koble av. Fine rom i moderne stil. Hotellet fungerer som en liten grønn lunge i Roma.

Hotel Locarno: Et meget bra hotell. Ligger like ved Piazza del Popolo. Har en fin og koselig bakgård hvor du kan ta en drink. Fine rom med en særpreget stil.

Hotel Locarno
Foto: Hotel Locarno

Hva skal jeg se i Roma?

Man blir aldri ferdig med Roma, og du kan besøke byen utallige ganger og fortsatt bli overrasket. Likevel er det noen severdigheter alle burde få med seg:

Giardino Degli Aranci: Dette må uten tvil være det mest romantiske stedet i Roma. En nydelig hage med en forførende appelsinlukt. Her har du en spektakulær utsikt til Peterskirken. Når du først er der anbefaler jeg at du tar turen bort til Knights of Malta. Her kan du titte gjennom nøkkelhullet som er vinklet rett på kuppelen til Peterskirken. Et utrolig syn med en imponerende arkitektur. Kanskje min best bevarte hemmelighet i Roma.

Peterskirken: Dette er en av verdens største og vakreste kirker. Peterskirken har en fantastisk utsikt fra toppen av kuppelen. Hver søndag holder Paven messe fra balkongen i kirken. Denne er åpen for alle. Det er generelt lange køer for å komme inn, men det er mulig å forhåndsbestille billetter for å slippe den verste køen. Vær obs på antrekk for å komme inn i Peterskirken – ikke gå med shorts eller skjørt!

Colosseum: Et av verdens mest kjente byggverk. Colosseum var antikkens største amfiteater for dyre- og gladiatorkamper. Stedet regnes som et av verdens moderne underverker. Det koster rundt 12 euro for å komme inn, og det er ofte utrolig mange mennesker rundt og i Colosseum. Merk at Colosseum ofte er vakrere på kvelden eller tidlig på dagen. Fra mars til desember kan du besøke Colosseum på kvelden for 20 euro, da er det også færre turister her.

Trevi fontenen i Roma
Trevifontenen

Forum Romanum: Ruiner fra Romerriket. Forum Romanum var det administrative sentrumet i antikkens Roma og ligger like ved Colosseum.  Forum Romanum viser frem kompleksiteten i romersk arkitektur og viser hvordan deler av det antikkens Roma så ut. Det er gratis å besøke Forum Romanum.

Palatinerhøyden: Palatinerhøyden sies å være der Romulus grunnla Roma. Dette er en av Roma sine syv høyder. Her finner man ruiner av et gammelt keiserpalass som var bebodd allerede 900 år f.Kr. Rett nedenfor Palatinerhøyden har man Circus Maximus som er en hippodrom fra antikken. Denne er også verdt et besøk. Man trenger billett for å besøke Palatinerhøyden. Tips: Det finnes billetter som dekker både Palatinerhøyden og Colosseum.

Pantheon: Pantheon er en av de best bevarte bygningene fra Romerriket. Pantheon er en spektakulær kirke fra 120.e.kr. Kirken er også det siste hvilestedet til kunstneren Rafael og flere italienske konger. Pantheon har en spektakulær kuppel som illustrerer hvilket imponerende byggverk det er.

Trevifontenen: Trevifontenen er den største og mest kjente fontenen i Roma. Trevifontenen er kjent for at man tar en mynt og kaster den over skulderen. Dette skal gi hell og lykke, samtidig som det sikrer at man kommer tilbake til Roma. Pengene blir samlet inn og deretter fordelt til trengende. Det er generelt utrolig mange mennesker ved Trevifontenen, så jeg vil anbefale at man besøker den tidlig eller sent på dagen.  Trevifontenen er kanskje ikke like spektakulær som de andre severdighetene på listen, men likevel verdt et besøk om du besøker Roma for første gang.

Santa Maria Maggiore: Er kanskje den største utfordreren til Peterskirken i Roma. En nydelig kirke som ble bygget 400 e.kr. Her finner man en del av Jesus sin krybbe som relikvie. Kirken blir ofte brukt av Paven. Santa Maria Maggiore ligger mellom Monti og Termini.

Colosseum i Roma
Colosseum

Pizza eller pasta?

God mat og drikke må man ha når man er i Roma, og det er mye å velge i. Det kan alltid være lurt å ta en titt på prisene før du setter deg ned. Her er noen av mine favoritter:

Armando al Pantheon: Bra pasta. Litt hektisk, men veldig god mat. Typisk romersk kjøkken. Anbefaler å bestille bord først. Ligger rett ved Pantheon.

Bir & Fud: God og rimelig pizza. Mange forskjellige typer øl. Selv om det ser ut som en bar på fremsiden, er det hyggeligere innover i lokalet. Ligger midt i Trastevere.

La Scala: God pasta i Trastevere. Veldig koselig å sitte ute hvis det er fint vær. Ligger på en liten piazza.

PizzaRé: Billig og god pizza. Muligheter for en utsøkt fritert mozzarella til forrett. Ligger like ved Piazza del Popolo.

Osteria da Mario: Veldig billig og god pasta. Er et gammelt familiested. Perfekt for en lunch mellom hektisk sightseeing. Ligger mellom Piazza Navona og Piazza Colonna.

Mirabelle (Hotel Splendide): Veldig fin restaurant med spektakulær utsikt over Roma. Moderne italiensk mat. Prøv å få et bord på terrassen.

La Pergola (Hotel Cavalieri): En av de beste restaurantene i Italia. Terrasse med spektakulær utsikt over hele Roma. Ligger på en høyde litt utenfor sentrum. Har tre stjerner i Michelinguiden. Bord på terrassen er absolutt å anbefale!

Giolitti: Servert is til de lokale siden 1900. Utrolig god is med en fin plassering. Ligger mellom Piazza Colonna og Pantheon.

Grønn og gul pasta

Livlige steder og god atmosfære

Det er mange hyggelige steder hvor man kan ta en drink i Roma. Her er mine tips til hvor du kan ta en kopp kaffe eller en drink:

San Lorenzo: Et rimelig trendy distrikt i Roma. Her er det færre klubber, men yrende folkeliv i gatene. Her kan du komme akkurat som du er og føle deg hjemme. San Lorenzo ligger rett bak Termini.

Monti: Et utrolig koselig område i Roma. Her er det et yrende folkeliv og generelt god stemning. Her kan du løpe inn på en av de mange lokale barene for å kjøpe deg en flaske vin, og deretter nyte den på plassene rundt omkring i Monti.

Testaccio: Her kryr det av romere som er ute. Her finner du flere hyggelige barer og klubber. Ligger ikke så langt fra Trastevere.

Kaffe, drink, aperitiff eller prosecco?

Salotto 42 – Perfekt sted for en aperitiff. Koselig og stilig. Fint hvis dere skal ha et lite glass champagne mellom sightseeing og shopping. Ligger på Piazza di Pietra.

Hotel De Russie – Har en utrolig hyggelig hage. Her kan du kose deg med lunch eller bare ta en drink. Ikke blant de rimeligste stedene. Ligger rett ved Piazza del Popolo.

Freni e Frizioni – Et trivelig sted for en typisk romersk aperitiff. Her er det også mye mat tilgjengelig i form av en buffet på et langbord. Utrolig hyggelig betjening. Ligger i Trastevere.

Shari Vari– Både restaurant og klubb. God stemning med et internasjonalt klientell. OBS: Vær oppmerksom på dresscode. Ligger like ved Pantheon.

Art Cafe – En av de mer elegante klubbene i Roma.  Ganske så «hippt». OBS: Vær oppmerksom på dresscode her også. Ligger like ved Villa Borghese.

Jente på shopping som holder handleposer i hånden

Shopping i Roma

Via Condotti: Ligger mellom Spansketrappen og Via Del Corso. Utrolig mange fine butikker. Alle de store motehusene har butikker her, så prisene er også ganske stive.

Via del Corso: Hovedgaten i Roma. Har butikker for alt og alle. Rimeligere enn Via Condotti.

Via Cola di Rienzo: En Corso “light”. Alt fra kjøpesentere til mindre butikker. Ofte litt rimeligere enn enn corsoen. Ligger mellom Piazza del Popolo og Vatikanet.

Galleria Alberto Sordi: Et senter hvor du finner alt. Her er det alt fra Zara til mindre butikker. Ligger på Via del Corso.

Trastevere/Testaccio: Mange små butikker med bredt utvalg. Ofte frekventert av lokale. Her kan det være noen skjulte skatter!

Campo de Fiori: En gammel plass med et marked som har alt fra blomster til fisk. I gatene rundt Campo de Fiori finner du mange butikker. Her er det alt fra vintage til litt større kjeder. Butikkene i området er generelt ganske trendy.

Til slutt noen generelle tips før din tur til Roma

Spansketrappen: Det er ikke lov å spise medbrakt mat eller niste der.

Sikkerhet: Roma regnes som en trygg by for turister. Likevel er det noen former for kriminalitet som går igjen. Det finnes mange lommetyver og småsvindlere. Pass på kortet, lommeboken og vesken – gjør du dette er du trygg i Roma!

Trafikk: Vær forsiktig. Romere kjører som oftest hvor og når det passer de. Som oftest må man ta plass i trafikken for å komme frem, men det er en hårfin balansegang.

Antrekk: Hvis du skal besøke religiøse steder/kirker så kle deg respektfullt. Det er vanskelig å komme inn i shorts eller skjørt. Dette gjelder også finere restauranter.

Fotball: Hvis du har lyst til å oppleve ordentlig høykultur vil jeg anbefale deg å ta turen til Stadio Olimpico. To av Italias beste lag har tilholdssted her. Kjøp alltid billetter før kamp.

Klima: Roma kan bli utrolig varmt om sommeren. Når asfalten koker og vinden ikke er tilstede er det viktig å få i seg nok drikke. Køene kan fort bli lange og tilnærmet farlig i 40 celsius. Våren og høsten er vel så fin, hvis ikke finere, i Roma.

Engelsk: Italienere flest behersker engelsk til en viss grad. Den yngre garde er ofte litt mer drevne