Tilbake

Storby, safari og strand i eksotiske Sør-Afrika

Da jeg fløy inn til Cape Town var jeg spent – den er kåret til verdens vakreste by. Den så jo ikke spesielt vakker ut fra flyet jeg satt i. Likevel tok både Cape Town og Sør-Afrika hjertet mitt med storm – det er desidert min favorittdestinasjon!

Cape Town, Sør-Afrika
Cape Town

Om det er folkene, opplevelsene, naturen, atmosfæren eller kanskje bare en kombinasjon av alt vet jeg ikke. Men Cape Town fanget meg, og tanken slo meg at her kunne jeg blitt værende for alltid.

Det snakkes om «African time», for når du er i Afrika så tar alt litt lenger tid. Jeg innså raskt at dette var noe min rastløse kropp bare måtte vende seg til, og omfavne. Hvem hadde trodd at det skulle være så deilig å leve minutt for minutt.

African Penguins ved Boulders Beach, Cape Town
Boulders Beach

Når du er i Cape Town

Selve Cape Town byr på god mat og drikke, samt flotte hoteller. Waterfront er kanskje det mest kjente området for restauranter – men det er også verdt å utforske de mer tradisjonelle Afrikanske restaurantene som ligger litt utenom dette området. Her får du servert Afrikansk mat som består av minst 12 ulike retter.

Du bør definitivt sette av noen dager til å utforske Cape Town, og byen er et fint utgangspunkt for flere utflukter. Ha litt fleksibilitet rundt dagene dine, slik at du eksempelvis kan besøke Table Mountain på en skyfri dag. Det er nemlig ofte tåke på Table Mountain, og da er ikke besøket like spennende. Fjellet ved siden av heter Signal Hill og er også verdt et besøk. Vi ble med en stor gruppe opp, og fikk servert østers og champagne på toppen.

Waterfront, Cape Town
Waterfront, Cape Town

Robben Island, øya hvor Nelson Mandela satt fanget, er også en utflukt fra Cape Town som du bør få med deg. En rask båttur ut så er man på øya. Her lønner det seg å gå på guidet tur, for å kunne suge til seg spennende Afrikansk historie. Jeg vil anbefale å kjøpe boken til Nelson Mandela, Long walk to freedom, før besøket.

Et besøk til vindistriktet er også et must. Jeg valgte Groot Constantia fremfor de kjente Stellenboch og Fraschhoek områdene. Dette er en mindre vingård med færre turister. Det var fra Groot Constantia Napoleon bestilte vinen sin fra, da han satt fanget på St. Helena.

Utsikt over Cape Town fra vingården Groot Constantia
Utsikt fra Groot Constantia

En dagstur er å kjøre ned til Kapp det gode håp. Det er en vakker kjøretur i et landskap jeg aldri har sett maken til. Ta gjerne en stopp på vei tilbake og spis en bedre middag.

Et besøk i et av townshippene er også noe man bør få med seg. Her vil jeg anbefale Bo-Kaap, som ligger i skråningene av Signal Hill. Dette er et multikulturelt område med brosteinsgater og berømte fargerike hus. Hit reiser du dog ikke uten en guide som kjenner området godt.

Cape Town er en opplevelse i seg selv og mange bruker en langhelg på å dra hit. Vi anbefaler minst 3 dager. Vil du oppleve mer av Sør-Afrika når du først er der, så les videre.

Kapp det gode håp, Sør-Afrika
Kapp det gode håp

Magien ved safari

Safari er noe mange av oss drømmer om, og er en fantastisk opplevelse for hele familien. Enhver generasjon blir fengslet av de majestetiske dyrene. Det å se rett inn i en løves øyne vekket følelser jeg ikke hadde kjent på tidligere. De magiske øyeblikkene du opplever sammen på safari, skaper en sterk følelse av fellesskap.

Løve i Kapama Private Game Reserve, Sør-Afrika
Løve

Det er derimot vanskelig å velge riktig lodge/camp og riktig safari-område. Safari er gjerne noe du gjør én gang i løpet av livet, og du vil derfor være sikkert på at valgene du tar er riktige.

Velg et privat viltreservat der det er begrensninger på antall gjester. 50 gjester er for mange, 20 er perfekt. Standarden varierer stort i Afrika, så sørg for at kvalitet på både fasiliteter, guider, mat og service er relativt høy. Hva er inkludert i pakken du tilbys? Her er det vanlig at både safari og måltider er inkludert. Er safariene i åpne safaribiler med utdannede guider? Vi anbefaler alltid safari i åpne biler, uten for mange gjester.

Så, hvor skal du dra? Cape Town er jo et perfekt utgangspunkt for en rekke ulike Safari-områder. Mitt heteste tips er å fly til Durban, og sette kursen mot de spennende områdene i Zululand, der du finner de eldste viltområdene og reservatene i Afrika.

Alternativt kan du selvfølgelig gjøre noe helt annet, og fly nordover mot Tanzania. Her kan du oppleve safari i Selous.

Amakhosi Lodge, Sør-Afrika
Amakhosi Lodge

Velger du å bli i Sør-Afrika, så skal du vite at safari-områdene her holder svært god standard. Velg en safari-lodge i de private viltreservatene i KwaZulu Natal eller rundt Kruger. Sørg for at lodgen ligger inne i selve reservatet, for at du virkelig skal kunne føle på naturen og dyrene.

2 – 3 dager på safari holder. Det er intensive dager, fra tidlig morgen til sent på kveld. Målet om å se «The Big Five» (elefant, løve, neshorn, bøffel og leopard) kan helt fint gjennomføres på denne tiden. I tillegg er parkene i disse områdene fulle av andre fascinerende dyr – blant annet sebra, giraff, antiloper, flodhest og vortesvin.

Bøffel i Kruger National Park
Bøffel

En typisk dag i viltreservatet starter tidlig. Morgensolen skaper nydelig lys og stemning i bushen, og det er gode sjanser for å se dyr på denne tiden av døgnet. Plutselig står en elefantflokk i veien og vi må vente på tur, før vi får øye på løvene som slapper av i skyggen, gode og mette etter nattens fangst.

For å få en fullstendig safari-opplevelse anbefaler jeg deg å spise middag under den afrikanske stjernehimmelen.

Elefant, Kruger National Park, Safari, Sør-Afrika
Elefanter i veien

Avslutt reisen med stil

Det fantastiske med Sør-Afrika er at landet har alt. For en sammensatt familie, der mor vil ha storby, storesøster vil ha strandliv, far vil ha gode mat- og vinopplevelser, og lillebror vil se ville dyr, så er landet det perfekte valg.

For sol og strandliv finnes det en rekke muligheter, men jeg anbefaler deg å kjøre opp den uberørte kyststripen helt mot grensen til Mosambik. Her kan du bo på den eksklusive lodgen Thonga, rett på stranden.

Thonga Beach Lodge
Foto: Thonga Beach Lodge

Her får du endeløse sandstrender så langt øyet rekker, krystallklart vann, utrolig god mat og dykkemuligheter i verdensklasse. Lodgen har til og med egne instruktører som tilbyr lynkurs i både dykking og snorkling, slik at du kan oppleve det vakre korallrevet som blir sammenliknet med Great Barrier Reef.

Sand mellom tærne, sol i fjeset og en sval bris på kroppen er den perfekte avslutningen på turen.

Thonga Beach Lodge, svømmende skilpadde
Foto: Thonga Beach Lodge

Når bør jeg dra?

Safarisesongen er tilstede hele året, men i perioden november til februar/mars er det varmt over hele landet. Da er landskapet frodig og det er den beste tiden for nyfødte dyreunger. I perioden mai til august er temperaturen noe lavere, som betyr at dyrene også er mer aktive.

November til februar er også sesongen da de store havskilpaddene legger egg. De store skilpaddene strever seg opp på stranden for å grave dype hull til eggene de legger, før de bruker siste rest av krefter til å komme seg ut i havet igjen. Dette vakre fenomenet kan du oppleve på Thonga, dersom du er der i denne perioden.

Kom reisefeberen snikende? 

Det skjønner jeg godt. Ta kontakt med våre reiseeksperter, så hjelper vi deg med å skreddersy drømmereisen til Sør-Afrika.