Tilbake

Covid-19: USA opphever innreiseforbudet 8. november 2021

I over halvannet år har verden håndtert koronapandemien etter beste evne – og vi forholder oss til reisestans, reiseråd og innreiseforbud fra alle kanter. Mandag 8. november åpner endelig USA grensene for internasjonale besøkende igjen, men hvilke krav stiller de til deg som reisende?


Fra mandag 8. november 2021 ønsker USA internasjonale tilreisende nok en gang velkommen. Det betyr at vi igjen kan besøke drømmebyer som New York og San Fransisco, nyte varme sommerdager på stranden i Florida og California, eller dra på forretningsreise til viktige «hubber» som Houston og Washington DC.

Dette er det mange som har ventet på, lenge. MEN det er fortsatt restriksjoner du som reisende må forholde deg til, og i denne bloggen skal vi forsøke å oppsummere det viktigste for deg.

For å få lov til å gå om bord et fly til USA, og får å kunne komme inn i landet, må du oppfylle følgende to kriterier:

  1. Være fullvaksinert med en godkjent vaksine (Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, Sinopharm og Sinovac).
  2. Kunne fremlegge en negativ koronatest (PCR, antigen eller godkjent selvtest) ikke tatt senere enn 3 dager før avreise.

Vi presiserer at du må fylle begge punktene over, ikke bare et av de. Det er altså kun fullvaksinerte reisende som i tillegg kan fremlegge en negativ koronatest som på nåværende tidspunkt kan reise til USA.

Følgende gjelder:

  • Du er ansett som fullvaksinert når du har mottatt begge doser av en godkjent vaksine, minst 14 dager før avreise til USA. Unntaket er for Janssen/J&J der én dose er tilstrekkelig.
  • En kombinasjon av to ulike vaksiner er også godkjent.
  • Det er kun amerikanske statsborgere, innbyggere med permanent oppholdstillatelse og barn under 18 år som er unntatt fra vaksine-kravet.
  • Barn som reiser med fullvaksinerte foreldre må fremlegge en negativ koronatest, ikke tatt senere enn 3 dager før avreise.
  • For barn som reiser alene, må det fremlegges en negativ koronatest, fra en prøve tatt senest én dag før avreise.
  • Barn under 2 år er unntatt fra test-kravet.
  • Som bevis på at du er fullvaksinert må du fremlegge et gyldig vaksinepass, enten digitalt eller på papir med QR-kode. Her nevnes United Kingdom National Health Service COVID Pass og European Union Digital COVID Certificate som eksempler. Vaksinepasset må inneholde navn og fødselsdato som matcher informasjonen i passet ditt og på reisedokumentene, navn på instansen som har utstedt vaksinepasset, navn på vaksinen og dato for vaksinasjon.

Ønsker du å lese mer om dette, anbefaler vi deg å ta en titt på nettsiden til Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Lokale restriksjoner og smitteverntiltak

Merk deg at det fremdeles er koronarestriksjoner og smitteverntiltak i landet, og at disse varierer fra stat til stat og fra by til by. Det er viktig at du setter deg godt inn i hvilke regler som gjelder på akkurat din destinasjon.

Munnbind benyttes i stor grad, både på fly, flyplasser og på offentlige områder. Sørg derfor for å pakke rikelig med munnbind i håndbagasjen, så du er sikker på at du har dette tilgjengelig til enhver tid.

Helt avslutningsvis..

..for å dokumentere at det er helt sant at vi endelig kan reise til USA igjen, legger vi ved et lite utsnitt av President Joe Biden sin proklamasjon, der han 25. oktober 2021 offisielt opphever det internasjonale innreiseforbudet:

«I, JOSEPH R. BIDEN JR., President of the United States, by the authority vested in me by the Constitution and the laws of the United States of America, including sections 1182(f) and 1185(a) of title 8, United States Code, and section 301 of title 3, United States Code, hereby find that it is in the interests of the United States to advance the resumption of international travel to the United States, provided necessary health and safety protocols are in place to protect against the further introduction, transmission, and spread of COVID-19 into and throughout the United States.»

Vi ønsker deg en god og trygg reise til USA 😊