Tilbake

Vietnam – en reise fra nord til sør

Har du 2 uker til rådighet og drømmer om en kombinasjon av eksotiske byer, flotte strender og nydelig mat? Da kan jeg virkelig anbefale Vietnam! Her kan du lese om mine opplevelser i dette fantastiske landet!

Lysende lanterner på kvelden i Hoi An

I fjor sommer tilbrakte jeg 2 uker i Vietnam. Vi fløy med Thai Airways direkte fra Oslo til Bangkok, og videre derfra til Hanoi. Det finnes også flere andre alternativer kun med ett flybytte. Flybilletten er forholdsvis dyr, men til gjengjeld er prisnivået i Vietnam svært behagelig.

Hanoi

Vårt første møte med Vietnam var både kaotisk og eksotisk på samme tid. Jeg har aldri sett så mange scootere på veiene noen gang. De færreste har råd til biler og hele familien blir derfor fraktet på en scooter, 2 voksne og 2 barn er ingen hindring. De benyttes også til varetransport, som er et ganske komisk syn for oss som ikke er vant til dette.

Guiden vår i Hanoi bodde et godt stykke utenfor Hanoi og brukte 2 timer hver vei til jobb. Det er få jobber på landsbygda, og da er valget enkelt.

Byens samlingspunkt er den vakre innsjøen Hoan Kiem Lake som ligger i sentrum ved gamlebyen. Om kveldene, når den verste varmen har gitt seg, kryr det av lokale her, både hele familier og vennegjenger.

Jeg anbefaler å bo to-tre netter i Hanoi, og noe av det du bør få med deg er:

  • Hanoi Hilton – eller Hỏa Lò Prison som det egentlig heter. Fengslet ble først bygget mens landet var styrt av Frankrike på slutten av 1800-tallet, og ble også benyttet under Vietnamkrigen for amerikanske krigsfanger. Derav kallenavnet Hanoi Hilton. I dag er fengslet museum med masse historie.
  • Ta også turen til Huu Tiep-sjøen der det fremdeles ligger et amerikansk B-52 bombefly som styrtet  i vannet midt i byen.
  • Gamlebyen er kaotisk, men utrolig fascinerende. Et mylder av mennesker, og sitter de ikke på scooteren sitter de gjerne på små plaststoler på gaten og spiser Pho eller andre kjempebillige retter. På gaten og på lokale restauranter er prisene svært behagelige for oss nordmenn.
  • Planen var å dra på en natts cruise på Halong Bay mens vi var i Hanoi, men en innkommende storm skrinla dessverre disse planene. Dette bør du absolutt planlegge for, dersom været tilsier det.

Hoi An

Jeg foretrekker å balansere intense by-opplevelser med avslapning og herlig strandliv. Hva er ikke da bedre enn å dra til den sjarmerende byen Hoi An? Vi valgte å bo på Palm Garden Resort, som ligger rett på en flott strand – med alle tenkelige fasiliteter. Her bodde vi en uke, og fikk blant annet med oss et av de mange bryllupene som arrangeres nettopp på dette flotte hotellet.

Fra hotellet er det 4 km inn til selve Hoi An og de har egen shuttle som går flere ganger daglig. Du kan også sykle eller ta taxi.

Gamlebyen i Hoi An er en liten perle og hit kommer hundrevis av turister hver kveld for å la seg sjarmere. Kanalen som går gjennom byen er opplyst av hundrevis av papirlanterner som er solgt til turister for å sjøsettes. Det er helt umulig å ikke bli sjarmert av alle barna som selger disse for en billig penge mens resten av familien passer godt på. Hele byen er opplyst av lanterner som henger overalt. Her finnes også utallige barer og restauranter, og på gaten selges frukt og grønnsaker som er fraktet fra landsbygda.

Hoi An er kjent for alle sine skredderbutikker og her det mulig å få sydd seg lekre antrekk for en billig penge. Vi la også turen innom en silkefabrikk og fikk se prosessen fra små babylarver til ferdig silkegarn og stoffer.

Ho Chi Minh (Saigon)

Siste stopp på reisen er Ho Chi Minh, som er en mer moderne by enn Hanoi. Her preges den populære gågaten av kule kaffebarer, opplyste trær og et yrende folkeliv, samtidig som du finner de lokale markedene kun et par kvartaler unna. En herlig blanding av nytt og gammelt.

Selv om selve byen ikke virker riktig så kaotisk som Hanoi, er trafikken minst like kaotisk. Det er scootere overalt – og er det ikke plass på gaten, benytter de like gjerne fortauet. Visstnok ser politiet gjennom fingrene med dette, da det hadde blitt fullstendig kork om de hadde stoppet det. Så her er det bare å innse for oss fotgjengere at vi ikke har fortauet for oss selv.

Noe av det du bør se og oppleve i Ho Chi Minh:

  • Krigsmuseet viser lidelse og krigens ofre i all sin gru, og det er mange sterke inntrykk. Blant tusenvis av andre lignende bilder finner du også det kjente bildet av napalmjenta som løp naken og gråtende etter å ha blitt rammet av brannbomber.
  • Ta noe å drikke i baren i 51.etasje på Bitexco Financial Tower. Her er det flott utsikt over byen og kanalen.
  • Sett deg ned og bestill noe fra en av de små kaffebarene som ligger i høyden i gågata. Du betaler et par øre for å ta heisen opp og så kan du velge mellom et titalls små barer, alle med små balkonger med utsikt over hovedgata.
  • Ta et cruise på Mekong Delta og utforsk det store myldret av elver og livet på elvebreddene. Vi leide en privat båt og ble tatt med på både store og små kanaler.
  • En utflukt til de berømte Cu Chi Tunnels 7 mil fra byen er et must. Tunellene ble benyttet som gjemmesteder under Vietnamkrigen.

Kontakt oss

Fikk du lyst til å reise? Bestill fly og hotell på www.berg-hansen.no – eller send oss en forespørsel så hjelper vi deg med drømmeturen til Vietnam!