Tilbake

Drømmer du om Marokko? Da bør du bli med Samira på tur

Reisebyråene har hatt et tøft år, men nå er vi i Berg-Hansen på full fart tilbake. Reiselystne kunder står og tripper ved døren, klare for å begi seg ut i den store vide verden – så snart myndighetene gir grønt lys.

Vi er et stort byrå, proppfullt av dyktige mennesker som også står og tripper – ivrige etter å dele sin kunnskap og erfaring. Hver uke presenterer vi en av reiseekspertene våre, som sitter på et av kontorene våre rundt om i landet. Ekspertene våre har alle mye på hjertet, og vil dele litt om sitt ekspertiseområde, fremtidsutsikter, og ikke minst komme med gode og uvurderlige tips som du ikke kan Google deg frem til.

I forrige blogg fikk du hilse på Randi Tomren Farstad, som er vår gruppereise-guru i Ålesund. Denne uken får du hilse på Samira Bouazza Hæhre i Drammen, som har forelsket seg helt i det eksotiske og fascinerende landet Marokko. Vil du bli med Samira på tur? Forhåpentligvis byr anledningen seg til høsten.

Reiseekspert Samira Bouazza Hæhre
Marokko-ekspert, Samira Bouazza Hæhre. Foto: Nina Holtan

Kan du si noen ord om fartstiden din i reiselivsbransjen?

Jeg har jobbet i reiselivsbransjen helt siden 1997, og hadde min første arbeidsdag i Berg-Hansen i 2006. Jeg elsker å jobbe i reiselivsbransjen! Det er noe med denne bransjen som gjør meg så glad – jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. Ingen dag er lik, og man blir aldri ferdig utlært. Det vil alltid være nye steder å oppdage, nye smaker å smake, og nye bekjentskaper å treffe.

Vi i bransjen er som et eget folkeslag – der alle er engasjerte, inspirerende og glade sjeler 😊

Livsmottoet mitt er «Å reise er å leve»! Derfor har jeg jobbet i reiselivsbransjen i 24 år, og har planer om å fortsette med det i lang tid fremover.

Samira i Marokko
Sammen med en gatemusikant i Marrakech

Hvorfor har Marokko blitt en stor lidenskap for deg?

Jeg er opprinnelig fra Nord-Marokko, men har bodd i Norge hele livet. Min enorme reiselyst har tatt meg til utrolig mange flotte steder rundt om i verden, og jeg finner meg til rette uansett hvor det er. Men det er noe helt spesielt med fantastiske og mystiske Marokko, som jeg har forelsket meg helt i! Det er ingen hemmelighet at Marokko for mange blir kaotisk, men blant alt dette kaoset finner jeg roen. Og nysgjerrigheten min trigges gang på gang – jeg vil oppdage alt som kan oppdages i dette utrolig spennende landet.

Noe av det kuleste med Marokko er at du kan oppleve fire årstider på én og samme dag, kun med en 4 timers kjøretur. Stå på ski i Atlasfjellene, nyt strandlivet med bading og surfing i Agadir eller Essaouira – som er surfernes paradis, ri på kameler og opplev en spektakulær stjernehimmel i ørkenen, dra på fottur i grønne oaser, eller opplev et pulserende byliv med shopping og kaféer. Snakk om kontraster!

Det mange kanskje ikke er klar over, er at Marokko har en internasjonal atmosfære, og at de er et av verdens fremste land på moderne utvikling. De er også kjent for maten sin – med mye fersk og økologisk mat, samt utrolig gode lokale viner.

..og så bør det nevnes at landet har kystlinjer nedover hele landet! Er det noe vi nordmenn elsker når vi er på tur, så er det sol og bad 😊

Solnedgang på stranden i Essaouira
Solnedgang på stranden i Essaouira

Hva er status på bestillinger nå for tiden?

Jeg planlegger en gruppetur til Marokko nå til høsten. Dette er en fast tur som Berg-Hansen i Drammen arrangerer hver høst/vår, men som vi det siste året har måttet avlyse på grunn av Covid-19. Vi har fått mange henvendelser fra reiselystne kunder, som etterlyser disse gruppeturene. Mange ønsker nemlig å oppleve landet med en erfaren reiseleder, i hvert fall første gang – det føles trygt og godt, og man er garantert en flott opplevelse. Det er med andre ord mange som ønsker å stå på ventelisten for neste tur, som jo er utrolig stas.

Jeg får også mange spørsmål fra andre kunder som er i planleggingsfasen, som vil ha anbefalinger om hvor de bør bo, hvilke byer som er verdt å besøke, hva de ikke bør gå glipp av, og så videre.

Jeg gleder meg skikkelig til vi kan begynne å reise igjen, og håper jeg får gleden av å ta med meg reiselystne kunder til Marokko på senhøsten.

Jentetur til Marokko
Marokko er en perfekt destinasjon for jentetur

Hvilke fremtidsutsikter ser du for Marokko-reiser, ett år fra nå?

Marokko har ikke stått på latsiden under pandemien. De fortsetter å bygge ut Afrikas beste veier, og mange store hotellkjeder har etablert seg i nye spennende byer – ikke bare Marrakech. De har også utvidet flere av flyplassene sine, i tillegg til å ha mange andre spennende reiselivsprosjekter på gang. Det som er gøy å se, er at de også er veldig opptatte av miljø og bærekraft i alt de gjør. Det varmer hjertet.

Marokko er et utrolig fascinerende land, som virker forlokkende på oss i kalde nord, og det er nok ikke noe som vil endre seg med det første. Tenk at du faktisk kan rusle deg flere hundre år tilbake i tid, ved at du går fra den hypermoderne delen av byen, og over til gamlebyen der de fremdeles bruker esel og kjerre som fremkomstmiddel, og går kledd i Djellaba.

Marokko er klar til å ta imot reiselystne turister fra hele verden, og vi er klare til å reise så snart vi får grønt lys av myndighetene.

Marrakech
Gamlebyen i Marrakech

Kan du gi oss 5 tips om Marokko?

  1. Marokko har en av verdens beste toglinjer, med helt nye og moderne systemer. Dette gjør landet perfekt å oppleve med tog.
  2. Jeg anbefaler deg å oppleve flere byer, når du først har tatt turen. Mitt beste tips for en rundreise, er å oppleve de kongelige byene; Rabat, Fes, Meknes, Casablanca og Marrakech.
  3. Bestill overnatting i en Riad. Dette er tradisjonelle arabiske herskapshus, med en åpen indre hage eller gårdsplass. Fra gammelt av stod det alltid en brønn på den åpne plassen, men denne har stort sett blitt byttet ut med en fontene eller et basseng. Ingen Riad er lik, og du finner de i alle prisklasser. Mine favoritter er Riad Altaire (for de på budsjett), Riad el Fenn og La Sultana (for de som ønsker litt mer luksus).
  4. Marrakech er et ekte shopping-mekka. Du har selvfølgelig alle de vanlige motebutikkene her, så vel som de mer eksklusive designbutikkene. Men den store shoppingjuvelen er soukene. Personlig så elsker jeg å kjøpe med meg marokkanske tepper hjem, men du finner også massevis av spennende krydder, helsekost/naturmedisin, vakre kurvvesker med paljetter, lekre sengetepper i ull. For ikke å snakke om all den flotte keramikken, gamle tredører, skinnpuffer og kunst. Vær forberedt på å bli fristet! Dette er stedet for å gjøre mange gode kupp, og pruting er et must – bare husk å være høflig og ikke prute så mye at de blir fornærmet. Skal du handle store ting, må du huske å spørre om de sender varene hjem til deg (med mindre du skal ha de med på flyet).
  5. Marokko har gastronomi i verdensklasse, når det ikke er Ramadan (da er det nemlig mange spisesteder som er stengt). Min anbefaling er derfor å dra når det ikke er Ramadan, for å få oppleve matkulturen i full blomst. Couscous er noe du må teste mens du er der, og hver by har sin egen versjon av det. Skal du til Marrakech så er også Tanjia, som er langtidsstekt lammegryte på steinovn under jorda, noe du MÅ prøve. Noen av mine favorittrestauranter i Marrakech er Mama Mia, Bozin, Budha Bar og Café Arabe.
Souk i Marokko
Shopping i Marrakech

Noe av det beste jeg vet med å være i Nord-Marokko, er å tilbringe en hel dag på stranden, helt til solen går ned. Det er helt fantastiske solnedganger der! Flere av strand-kaféene tilbyr badehus med sove- og grillmuligheter, så man også har muligheten til å trekke seg tilbake for en siesta midt på dagen.

Og så savner jeg å sitte på en kamelrygg på Palmerie i Marrakech, og se alle de snødekte fjellene rundt byen. Det er en utrolig flott opplevelse.. ❤️