Tilbake

Covid-19: Hit drar vi når landegrensene åpner igjen

Jeg jobber i en bransje der svært mange av oss er lidenskapelig opptatt av reising. Da gjør det litt ekstra vondt å ikke kunne krysse landegrenser, over en relativt lang periode. Men det nærmer seg nå, gjør det ikke?

Berg-Hansen har kontorer over hele landet, og det ser ikke ut til at reisefeberen er knyttet opp mot en spesifikk geografisk lokasjon – vi lider visst alle av det, fra nord til sør. Men vi ser et lys i tunellen nå, for vaksinen mot Covid-19 nærmer seg med stormskritt.

Lengter du også ut i den store vide verden? Er du på utkikk etter litt reiseinspirasjon? Da må du fortsette å lese! Jeg har nemlig spurt fem av våre reiseeksperter hva de planlegger, så snart landegrensene åpner opp igjen og karanteneregler er et lukket kapittel.

Først ut er Vivian – vår eventyrlystne ferieekspert i Oslo

Nå sitter mange av oss og lengter ut i den store vide verden. Hvor drømmer du om å dra?
Jeg drømmer om en reise tilbake til Sør-Amerika. Både Peru og Ecuador har satt sine spor hos meg. Tidligere i år fikk jeg også en smakebit av Colombia, som virkelig røsket tak i eventyrlysten min! Et landskap uten sidestykke, for ikke å snakke om de smakfulle matopplevelsene, det sjarmerende folkelivet og salsarytmene inn i de sene nattetimer. Jeg vil ha mer!

Forhåpentligvis kan vi begynne å reise igjen i 2021. Hvor går første tur?
Det må bli til en liten gresk øy sammen med familien, hvor vi kan ta alt med ro – spise god mat, bade og nyte tiden sammen uten stress og mas. De greske øyene har heldigvis ikke vært veldig preget av Covid-19, så jeg vil tro de åpner opp igjen relativt raskt, når vaksinen er på plass.

Må vi holde oss i Scandinavia så blir det en aktiv sykkelferie i Danmark. Her er terrenget ganske lett, så det passer perfekt for de små. Da leier vi et feriehus, og kombinerer det med strand og morsomme attraksjoner for barna 😉

Hva var siste reisemålet du rakk å besøke, før lockdown i mars?
Rett før lockdown hadde jeg fire opplevelsesrike dager i Sør-Afrika. Turen startet i Cape Town – en vakker by med mye historie. Deretter kjørte jeg til Gondwana Game Reserve, som er et 5-stjerners safarireservat kun 4 timer fra Cape Town. Her fikk jeg oppleve «The Big Five»! Videre gikk turen til vinområdet Stellenbosch, der fokuset var spennende lokale viner og mat. Jeg rakk til og med en tur innom «Kapp Det Gode Håp» og pingvinene på Boulders Beach, før hjemreise. En drømmetur som jeg absolutt vil anbefale videre!

Hils på Marit – vår reiseglade ferieekspert i Bodø

Hvor dagdrømmer du om å reise, akkurat nå?
Sør-øst Asia! Togloffing fra nord til sør i Vietnam, Ankhor Wat i Kambodsja, og late solfylte dager på en strand litt utenfor turiststrømmen. Jeg drømmer om å nyte god mat, natur, historie og kultur.

En vaksine nærmer seg. Hvor reiser du, når landegrensene åpner?
Det blir en sykkeltur med vennegjengen til Sør-Europa – enten Spania, Italia eller Frankrike. En ferie i langsomt tempo, der ingen av oss stresser med hvilken tid på dagen det er. Vi skal bo på en herregård, eller annet sted med masse historie og sjarm. Det blir sykkelturer gjennom koselige landsbyer og over grønne enger, masse deilig lokalmat, og gode viner.

Hva var siste reisemål du besøkte, før reisingen brått tok slutt?
Det var en 2-ukers ferie der jeg kombinerte New York og Fort Lauderdale i Florida, med et 7-dagers cruise i vestlige Karibien. I New York var det vinter, med julepyntede gater og masse mennesker. I Fort Lauderdale var det strandliv og shopping som stod i fokus. Uken på cruise var fantastisk! Tenker tilbake på hvor deilig det var å gå om bord, pakke opp kofferten, og nyte god mat, drikke, underholdning, spa og late dager på soldekk. En ny havn ventet på fem av dagene, der vi blant annet fikk oppleve Grand Cayman, Cozumel og Key West.

Neste ut er Hilde – vår kunnskapsrike reiseguru i Arendal

Hva er det du dagdrømmen om?
Opplevelser, opplevelser og opplevelser! Jeg drømmer ofte om steder jeg har vært – som da jeg reiste rundt i Panama, eller den gangen jeg fikk oppleve dyrelivet på Galapagos. Tenker på besøket til det lukkede landet Bhutan, og selvfølgelig på safarituren min til Botswana. Der bodde vi i telt og hadde løvene like rundt hjørnet. Jenteturen til Marokko var helt fantastisk, med fjellturer, strandliv, shopping og latter. Og så India! Sukk.. Så vakkert, så fattig og så uforglemmelig.

Startskuddet for reiselivet går forhåpentligvis til neste år. Hvor drar du da?
Når vi kan begynne å bevege oss rundt i verden igjen, er min plan å reise til steder som vanligvis er fulle av turister. Jeg tenker nemlig at om jeg er tidlig ute, så vil jeg kunne oppleve byer som Venezia, Roma, Barcelona i et helt annet lys. Slippe lange køer og turister på alle gatehjørner! Tenk å kunne vandre rundt i Venezia en fin vårdag, uten at det er stappfullt av turister og cruiseskip? Høre italiensk i stedet for engelsk, få plass på en fortauskafe og bli møtt av kelnere som ikke er slitne og lei av masseturismen. Det gleder jeg meg skikkelig til!

..og så er det Namibia da. Turen jeg måtte kansellere i høst – det var som å avlyse en drøm! Heldigvis ligger Namibia der fortsatt, og så fort det lar seg gjøre skal jeg prøve på nytt!

Hva var siste tur du fikk gjennomført, før vi ble frarådet å reise noe sted?
Min siste tur før «verden stengte» var til annerledeslandet, Mongolia. Føler meg utrolig heldig som rakk å komme meg dit. Uten kystlinje, lukket inne av Kina og Russland, er Mongolia blant de mest isolerte steder på kloden. Vi bodde i telt i en nomadeleir, rei på kameler, opplevde de endeløse mongolske slettene, og ble kjent med det vennlige- og alltid smilende folket. Den turen lever jeg lenge på!

Hils på Catharina – vår sprudlende gruppereiseekspert i Tønsberg

Hvor drømmer du om å reise, nå du lukker øynene og lar tankene fare?
Jeg har så utrolig lyst til å reise på ferie til Maldivene! Jeg vil ligge på en kritthvit strand, lese bok, spise god mat og nyte kald drikke sammen med gode venner eller gutta mine.

Vi har også snakket om en New York tur i 2022 med gode venner, for vi er flere som fyller rundt tall det året. Elsker New York, og kan reise dit igjen, og igjen og igjen! Det yrende livet på Manhattan, gåtur i Central Park, pizza i Brooklyn og finne en lokal jazzklubb på kvelden. Sjekke utsikten på en av takbarene – eller fly helikopter.

Vi ser et lys i tunellen med vaksinen som er på vei – hvor vil du dra, når muligheten byr seg?
Høyt på listen står en jentetur til Frankrike, Mandelieu la Napoule, hvor vi har vært i mange år.

Men årets norgesferie med familien ga også mersmak, så det er stor sannsynlighet for at vi prøver oss på Stavanger og sørlandskysten denne sommeren. I år reiste vi Tønsberg – Lillehammer – Ålesund – Førde – Bergen – Norheimsund – Tønsberg, og vi hadde en fantastisk tur! Vi bodde på masse flotte hoteller og fikk virkelig sett hvor nydelig Norge er. Det ga til og med mersmak hos ungdommen i huset 😉

Hva var siste turen du rakk å gjennomføre, før Norge stengte ned i mars?
Min siste tur var en fotballtur til Stoke med mannen min, i februar. Det var 50-årsgaven min til han, og vi hadde en topp tur. Vi fløy til Manchester, og tok toget videre til Stoke on Trent. Der bodde vi på et typisk engelsk hotell med tepper overalt. Stoke er kanskje ikke verdens navle for turistbesøk, men vi fant et par hyggelige restauranter og en lokal pub med god stemning på kveldene. Høydepunktet var selvfølgelig fotballkampen med 30.000 tilskuere, pubmat, øl – og seier til Stoke.

Sistemann ut er Jan – Oslo-kontorets mest bereiste reiseekspert!

Hvilke reisemål er det du sitter og drømmer om for tiden?
Jeg savner virkelig å kunne reise på både korte weekendturer i Europa og til destinasjoner litt lenger unna. Den siste tiden har jeg faktisk funnet ut at flere steder jeg trodde jeg var «ferdig» med, igjen har havnet på ønskelisten. Jeg har jo vært mye ute og reist, og sjekket av mye på ønskelisten (opptil flere ganger). Men når jeg plutselig ikke lenger kan velge fritt, er det mange av disse stedene som blir aktuelle igjen.

Hvor reiser du, når du slipper å forholde deg til karantenebestemmelser og reiseråd?
Jeg har mange destinasjoner som venter, men tenker og tror at jeg må starte med Europa, som nok er det området som først blir åpnet for oss nordmenn igjen. Spania og Hellas står høyt på listen for neste års sommerferie.

I tillegg har reisefavoritter som Windsor (utenfor London), Haarlem (utenfor Amsterdam), Berlin, Lisboa, Stockholm, Gøteborg og København havnet tilbake og høyt opp på ønskelisten.

Fortell om den siste turen du var på, før du måtte kansellere de planlagte turene dine.
Ja, hvem hadde trodd at reisen til paradisøya Bali i januar/februar skulle bli min første og siste utenlandstur i 2020. Jeg hadde mange reiser ferdig planlagt og bestilt i år, men de måtte kanselleres en etter en. Alicante, Thessaloniki, Dominikanske republikk, Paris, Gran Canaria, Puerto Vallarta, Wroclaw – alle disse stedene skulle jeg ha besøkt i år. Men en ting er i hvert fall sikkert, og det er at jeg bestiller igjen, så snart det er mulig 😊

Bali var utrolig flott, med sol og sommer, bading, deilig indonesisk mat, og med blide og hjelpsomme mennesker over alt. Tenker tilbake på hvordan det var å sitte på stranden, med tærne i sanden og en kald Bintang i hånden, mens jeg så på flyene som ankom øya. Jeg sjekket Flightradar24 for å se hvor flyene kom fra.

Har du også reisefeber?

Reiseekspertene som du nettopp har blitt kjent med, forteller deg her hvordan du kan få bukt med reisefeberen (eller i hvert fall deler av den).