Tilbake

Slik er nordmenns ferie- og reiseplaner i 2023

Påvirker høye strøm- og matvarepriser nordmenns reiseplaner i år? Skal vi feriere i Norge eller drar vi utenlands? Drar vi på vinterferie, påskeferie, sommerferie eller høstferie? Og hvilke destinasjoner trekkes vi mot i 2023? Svarene får du her.

Hvert år gjennomfører Virke en reiseundersøkelse blant nordmenn over 18 år, for å kartlegge befolkningens reiseplaner det kommende året. De fleste av oss kjenner både renteøkning, strømregninger og matvarepriser på lommeboken, og det store spørsmålet blir jo da; påvirker dette ferieplanene våre i 2023?

Prisen har noe å si for hvilken ferie vi bestiller

Svaret på spørsmålet over, er nei. Vi skal på ferie i år også, men undersøkelsen viser at vi er mer bevisste hva gjelder feriebudsjettet vårt, som er litt strammere sammenlignet med 2022. Det betyr at valg av ferie henger sammen med hva den koster.

Kamelkyss i Marokko
Salgsleder i Arendal, Hilde Karlsen

– I fjor fikk vi mange spørsmål om smittetrykk og innreisekrav. Nå kommer det usedvanlig lite spørsmål om ting som rører seg ute i verden. De som kontakter oss for å bestille ferie nå, vet allerede hva som kan påvirke reisen deres. Vi har blitt mer vant til å søke oss frem til informasjonen selv, og valget om å reise et sted er i stor grad tatt når kundene tar kontakt med oss, forteller salgsleder på feriekontoret vårt i Arendal, Hilde Karlsen.

– Det vi merker nå, er at folk er tidlig ute med å bestille. Det er ingen tvil om at vi har lært; for å få det man vil ha til en fornuftig pris, må man bestille tidlig. På grunn av høy euro/dollar-kurs er det nå også flere som ønsker å ha mest mulig inkludert i prisen. Flere og flere velger derfor å gå for «all inclusive» der det er mulig, fortsetter Hilde.

Norgesferien rår fortsatt om vinteren og høsten

Vinter- og høstferien er to ferier som i stor grad er forbeholdt småbarnsfamilier. Hver femte nordmann planlegger vinterferie og høstferie, som er stabile tall sammenlignet med foregående år.

Kan du gjette hvor brorparten av disse skal feriere? Helt riktig, på hytta i Norge. For de som beveger seg utenlands, viser undersøkelsen at det er sommertemperaturene i Spania som er det store trekkplasteret. Det stemmer godt overens med våre egne salgstall.

Når vi kommer til april og årets påskeferie, sier hver tredje nordmann at det blir påskeferie i år, som også er samme tall som tidligere år. Så mange som 80 prosent av påsketuristene skal feriere i eget land, mens de resterende ser mot reisemål som Spania, Sverige og Storbritannia.

Det er liten tvil om at Norgesferie på hytta står høyt både i vinterhalvåret og på høsten. Visste du forresten at det i skrivende stund finnes 448.805 hytter og fritidsboliger i Norge? Det er én hytte per tolvte nordmann!

Kystbyen San Sebastian
San Sebastian, Spania

2 av 3 nordmenn skal ha sommerferie

De siste årene har det blitt mye feriering i Norge i sommermånedene, og ifølge undersøkelsen ønsker mange av oss å fortsette med det. To tredeler av befolkningen planlegger sommerferie i år, og over 60 prosent av disse har planer om å feriere i Norge.

Halvparten av de som skal ha sommerferie har også tenkt seg en tur til utlandet, og her er nok en gang Spania den store ferievinneren, foran ferieklassikere som Sverige, Danmark og Hellas. Dette er trygge valg som vi kjenner godt, og som alle byr på et litt lavere prisnivå enn man finner her hjemme.

– Folk har som nevnt vært tidlig ute med årets sommerferie, og vi har hjulpet kunder med deres sommerferiebookinger siden i fjor høst. Bestiller du nå, vil du oppleve at mye av kapasiteten er booket opp allerede. Vi selger masse charter til destinasjoner som Mallorca, Kreta, Kypros, Rhodos og Kroatia. Men også mye rutefly til Spania, Frankrike og Italia. Planlegger du sommerferie til utlandet i år? Da MÅ du booke nå, forteller Hilde.

Ser verdien av reisebyrå

Virke sin reiseundersøkelse viser tydelig at vi er glad i å reise, og ønsker å reise i 2023. I tillegg til de tradisjonelle feriene, sier så mange som 4 av 5 nordmenn at de har tenkt seg på en helgetur med overnatting i løpet av året. Nesten 80 prosent av disse planlegger en helgetur i Norge og nesten 40 prosent planlegger en helgetur til utlandet. Vi ønsker ifølge undersøkelsen å bo på hotell når vi er på helgetur, som er gode nyheter for hotellkjedene her til lands. Vi overnatter altså ikke bare på hytta.

For de som skal på helgetur til utlandet er det Danmark, Sverige og Storbritannia som troner øverst på ønskelisten vår. Smaksopplevelser i København, et avbrekk i Stockholm, eller en fotball-helg i London, er jo klassikere vi nordmenn aldri blir lei!

– Det er ingen tvil om at reiselysten er tilbake for fullt, og her på feriekontoret i Arendal har vi nå flere kundehenvendelser enn noen gang. Etter pandemi, store streiker og uro, ser folk virkelig verdien av å bestille reisen sin gjennom et trygt reisebyrå. Mange har opplevd å få hjelp til både endringer og refusjoner, og ikke minst; de har fått tak i oss. Det betyr mye, når man står midt i en vanskelig situasjon man ikke vet hvordan man skal manøvrere seg igjennom, avslutter Hilde.

Ønsker du å bestille årets sommerferie gjennom Berg-Hansen? Ta kontakt med våre dyktige ferieeksperter her!


Om undersøkelsen:
Virke Reisepuls 2023 er en innsiktsrapport fra Virke om nordmenns planer for ferie i 2023. Den baserer seg på en forbrukerundersøkelse i befolkningen over 18 år, med totalt 2.000 respondenter.

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Hvite murbygninger med blå dører og rosa klatreplanter. Foto
26. januar 2023

Nye direkteruter for vår og sommer 2023

Planlegger du storbytur til våren, eller er du i gang med kartleggingen av årets sommerferie? Dette er flyselskapenes nye direkteruter.
Krystallklart blått vann og en frodig strand sett ovenfra. Foto
13. januar 2023

Best in travel 2023: De beste stedene å slappe av

Hvert år kårer Lonely Planet de beste stedene å reise det kommende året. Her kan du lese om destinasjonene som er best for avslapping i 2023.
Porte de Soller
15. mars 2022

Dette er nordmenns ferieplaner i 2022

Det er fremdeles koronapandemi, men hvor stor innvirkning har egentlig denne på ferieplanene våre i år? Her får du innsikt!